Europarlement wil wolf minder beschermen
Wolven in de Europese Unie moeten minder worden beschermd. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement. 306 Europarlementariërs stemden voor een oproep aan de Europese Commissie om de bescherming van wolven te beperken. 225 leden stemden tegen.
Het is de eerste keer dat het Europees Parlement de groeiende overlast door wolven zo uitgebreid besprak. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), die de resolutie mede had ingediend, is blij met de steun. 'Wolven zijn door de Habitatrichtlijn strikt beschermd, hoewel ze allang niet meer bedreigd zijn. Die achterhaalde wetgeving moet worden aangepast', stelt hij. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) noemt de oproep 'een nieuwe heksenjacht op wolven'.
Goed nieuws voor veehouders, schapen en kalveren: Europarlement steunt mijn amendementen om de bescherming van de wolven af te schalen.
— Bert-Jan Ruissen (@hjaruissen) November 24, 2022
De enorme populatie aan #wolven in Europa zorgt voor te veel schade. https://t.co/Tvlqp9lieZ
Het aantal wolven is onder de beschermde status de afgelopen dertig jaar snel toegenomen tot inmiddels ruim 21.000 stuks in Europa. De niet-bindende oproep om de beschermde status te verlagen 'als de wolvenstand voldoende hersteld is', is gericht aan de Europese Commissie. Bovendien moeten de regeringen van de EU-landen er ook mee instemmen. De beschermde status van de wolf is niet alleen vastgelegd in de EU-Habitatrichtlijn, maar ook in 'de rode lijst' van de Conventie van Bern.
Afschot al mogelijk
Bij uitzondering kunnen volgens de huidige EU-regels probleemwolven nu al worden afgeschoten. In Oostenrijk is begin deze maand in de provincie Karinthië voor het eerst een wolf gedood door jagers op grond van een provinciale verordening. Aan de hand van DNA-sporen op doodgebeten schapen en koeien was de identiteit van deze wolf aangetoond. Ruissen vindt dat ook Nederlandse provincies alvast gebruik moeten gaan maken van deze mogelijkheid.
Wolven zorgen voor groeiende overlast: hun aantal is toegenomen tot 21.000 in Europa. Met alle gevolgen vandien voor schapen, kalveren en pony’s.
— Bert-Jan Ruissen (@hjaruissen) November 23, 2022
Goed dat het Europarlement hierover spreekt, mede op aandringen van SGP.
Onze insteek: de beschermde status moet afgeschaald! pic.twitter.com/aoQzObaznt
Dit jaar zijn in Nederland 621 schapen door een wolf gedood, meer dan twee keer zoveel dan de 279 van vorig jaar. Schapenhouders kunnen maximaal 20.000 euro aan provinciale subsidie krijgen om maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van stroomrasters en hoge hekken. Maar alleen in Drenthe is bijna zes ton uitgekeerd; in Friesland, Gelderland en Noord-Brabant slechts een paar duizend euro.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
-
Deutz-Fahr DX 4.51 trekker
1990, P.O.A.
-
Pottinger Schudder HIT 4.54 T (SB) #26167
Gebruikt, € 8.127
-
John Deere Tractor 6195M (HA) #27565
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag9° / 9°95 %
-
Vrijdag8° / 4°15 %
-
Zaterdag10° / 6°90 %