'Regeert de gekte of komt er ruimte voor gezond verstand?'

Van nature ben ik een optimist die in kansen denkt. Een probleem is een uitdaging zogezegd. Helaas als vakgroepvoorzitter kan ik dat niet altijd zo zien of aanvliegen. Het is continu scherp zijn om te voorkomen dat er onwerkbare besluiten komen voor op het boerenerf. En daar ben ik veel drukker mee dan met het uitwerken van kansen voor onze leden. Het is de werkelijkheid van 2022.

%27Regeert+de+gekte+of+komt+er+ruimte+voor+gezond+verstand%3F%27
© Dirk Hol

We zien een klein deel van het politieke en maatschappelijk veld hard roepen dat de meerderheid van Nederland iets wil of niet wil. Een deel betwist ook simpelweg jouw bestaansrecht als veehouder en wil voorschrijven wat er wel en niet in de winkel mag liggen.

Ik mis volledig het evenwicht en gezond verstand in keuzes die worden gemaakt. Want het dier staat centraal. De vraag of het betaalbaar is wanneer we alleen de duurdere producten in de schappen leggen, is dan voor een ander? Maar water loopt niet tegen de berg op.

Door onvoldoende aandacht voor de smalle beurs zien we een tendens dat goedkopere producten in het winkelwagentje komen. Dat past bij keuzevrijheid en ook al kan de retail klanten 'verleiden', er is een grens aan. Ook in 2023 is een euro maar één keer uit te geven. Maar voor welke markt moet je dan als ondernemer gaan? Wat betekent het voor je vergunning en je verdienmodel? Hoe zeker zijn die voor lange termijn?

Onvermoeibaar inzetten op voorkomen van besmetting via bioveiligheid is en blijft de basis op onze bedrijven

Kees de Jong, voorzitter LTO-vakgroep Pluimveehouderij

Vragen die op de keukentafel liggen. Bij de zorgen die er liggen rond stikstofgekte en vogelgriep. Vooral de vogelgriep zorgt elke dag voor spanning. Wat zie ik straks in de stal? Elke dag het gevecht aangaan met de 'onzichtbare vijand' van het virus en dan soms nog verliezen met alle gevolgen van dien.

Onvermoeibaar inzetten op voorkomen van besmetting via bioveiligheid is en blijft de basis op onze bedrijven. Maar met een natuur die vol zit met het virus is dat hard vechten. Gisteren, vandaag en morgen en elke dag daarna. Windbreekgaas van de juiste soort en toepassing lijkt een extra verdedigingslinie te kunnen worden en voor de lange termijn kan vaccinatie ons helpen. Twee lichtpuntjes.

Er is veel te doen. Samen met al die andere pluimveebestuurders blijf ik me inzetten voor een gezonde pluimveehouderij die toekomst heeft. Hoe ik dat omschrijf: een bedrijf waar de huidige generatie zijn brood kan verdienen en het kan overdragen aan de volgende generatie. Als dat de basis is, kunnen en willen we voldoen aan wat de maatschappij van ons vraagt.

De toekomst van bedrijf als uitgangspunt en niet als sluitpost.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    9° / 9°
    95 %
  • Vrijdag
    8° / 4°
    15 %
  • Zaterdag
    10° / 6°
    90 %
Meer weer