Neerslagtekort neemt vermoedelijk nog toe
Ondanks de gevallen neerslag zijn de effecten van de droogte steeds meer zichtbaar. Het neerslagtekort is in de afgelopen dagen gestabiliseerd, maar zal naar verwachting weer toenemen door het uitblijven van regen. Dat meldt het De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in een update van de Droogtemonitor.
De aanvoer van de Rijn bij Lobith is door neerslag in de Alpen in de afgelopen dagen licht gestegen naar waarden net boven de 700 m3/s en stijgt naar verwachting richting 1000 m3/s rond het weekend van 27 en 28 augustus.
Na het weekend is een langzame afname van de aanvoer richting 800 m3/s het meest waarschijnlijk. De aanvoer van de Maas bedraagt op dit moment ongeveer 35 m3/s en zal de komende dagen waarschijnlijk rond 25 m3/s liggen. Op dit moment is er voldoende water in het IJsselmeer en Markermeer om te voldoen aan de watervraag.
De problemen rond het verdelen van zoet oppervlaktewater over de verschillende (regionale) deelsystemen houden aan. Op grote schaal worden tijdelijke pompinstallaties ingezet om de wateraanvoer naar regionale watersystemen zo goed als mogelijk in stand te houden. Het aantal onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater is toegenomen.
De verwachte toename van de Rijnaanvoer verbetert tijdelijk de mogelijkheden om zoet water aan te voeren. Na het weekend van 27 en 28 augustus zal de Rijnaanvoer echter weer afnemen.
Meer blauwalg
De neerslag die op diverse plaatsen in Nederland is gevallen, heeft de ernstige droogtesituatie in de natuur en landbouw niet kunnen verbeteren. Droogval van watergangen en uitzakkende grondwaterstanden hebben grote gevolgen voor flora en fauna, waarbij verschillende diersoorten het zwaar hebben. De waterkwaliteit is verslechterd, met onder andere een toename van het aantal meldingen van blauwalg.
In de hogere delen van Nederland is voor enkele gewassen het groeiseizoen voorbij. De droogte en de genomen maatregelen, zoals onttrekkingsverboden, zorgen voor een verminderde oogstopbrengst. De verwachte toename van de Rijnaanvoer heeft naar verwachting maar beperkt effect op natuur en landbouw.
De LCW is sinds 3 augustus opgeschaald naar niveau 2: feitelijk watertekort op basis van de criteria van het landelijk draaiboek waterverdeling en droogte. De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (HA) #24505
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %