Avined vraagt aandacht voor mycoplasmabesmettingen
Brancheorganisatie Avined vraagt pluimveehouders extra alert te zijn op verschijnselen van Mycoplasma gallisepticum om verdere verspreiding te voorkomen. Sinds het laatste kwartaal van 2021 is er een toename van het aantal uitbraken van Mycoplasma gallisepticum en zijn ouderdieren besmet geraakt. Dat is opmerkelijk, want deze ziekte kwam de laatste jaren niet op vermeerderingsbedrijven voor.
In het vierde kwartaal van 2021 zijn tien uitbraken van Mycoplasma gallisepticum gemeld en in de eerste weken van dit jaar alweer vier besmettingen. De luchtwegziekte is gevonden bij legpluimvee, kalkoenen en vermeerderingsbedrijven.
Mycoplasma gallisepticum komt bij alle pluimveesoorten voor. Het voorkomen van een verdere verspreiding van de ziekte is dus van belang. Jonge kuikens worden vrijwel altijd ziek van een infectie met Mycoplasma gallisepticum. De kuikens hebben in het ergste geval last van ernstige benauwdheid en kunnen zelfs stikken. Dit komt vooral voor als er een bacterie-infectie bij komt. Zo'n menginfectie gaat vaak gepaard met rochelende geluiden.
Bij oudere dieren kunnen de verschijnselen variëren van milde tot ernstige ademhalingsproblemen en soms zijn er geen symptomen. Raken de dieren kort na het begin van de eiproductie besmet, dan start de productie in aanvang 10 à 15 procent lager dan gemiddeld. Infecties met Mycoplasma gallisepticum blijven chronisch in het koppel aanwezig waardoor dit levenslang besmet blijft.
Overgaan via broedei
Bij ouderdieren is een besmetting met Mycoplasma gallisepticum een groot nadeel omdat de eieren niet meer als broedei voor de export mogen worden gebruikt. Binnenlandse afzet is ongewenst omdat de besmetting via het ei op de kuikens kan overgaan. Besmette koppels kunnen daarom vervroegd worden geslacht met daarbij een tegemoetkoming in de schade vanuit het Diergezondheidsfonds.
Onder voor de ziekteverwekker optimale omstandigheden zoals hoge relatieve vochtigheid, lage temperatuur, bewolking (geen directe inwerking van zonlicht), windrichting en windsnelheid kan Mycoplasma gallisepticum zich via de lucht verspreiden. De ziekteverwekker gaat dan via stofdeeltjes en aerosolen van stal naar stal en van bedrijf naar bedrijf. De recente uitbraken van Mycoplasma gallisepticum komen dan ook vooral voor in pluimveedichte gebieden.
Preventie belangrijkste
Preventie is het belangrijkste, stelt Avined. Dat betekent de aankoop van kuikens die vrij zijn van Mycoplasma gallisepticum goed reinigen en ontsmetten na iedere ronde en insleep via direct contact – mens, eier- en voerwagen – voorkomen. In een pluimveedicht gebied is het van belang om besmettingen met Mycoplasma gallisepticum onder controle te houden.
Op meerleeftijdenbedrijven helpt het om een nieuwe ronde tegen Mycoplasma gallisepticum te vaccineren. Vaccinatie vermindert de uitscheiding van de ziektekiem. Samen met een goed hygiënemanagement kan dit op lange termijn bijdragen aan het vrijmaken van een meerleeftijdenbedrijf van Mycoplasma gallisepticum.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor 6150M (LH) #30592
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (MM) #510226
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (LH) #30892
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %