Onderzoek naar weerbaarheid tegen boven- en ondergrondse plagen van start
Onlangs is de publiek-private samenwerking (PPS) 'Boven- en ondergronds sturen op weerbaarheid' gestart. Het doel is om bij verschillende gewassen weerbaarheid te bereiken tegen boven- en ondergrondse ziekten en plagen.

Deze weerbaarheid moet worden bereikt door verbetering van de bodem of het substraat, in combinatie met het inzetten van bovengrondse maatregelen op kritieke momenten in de teelt. Plant, substraat/bodem en omgeving worden niet als losse onderdelen bekeken, maar in hun samenhang. Op die manier kan een IPM-strategie worden gerealiseerd waarin onder- en bovengrondse weerbaarheid elkaar aanvullen en versterken.
Dit vierjarige project bestaat uit vijf werkpakketten die op elkaar aansluiten. In de eerste vier werkpakketten worden de randvoorwaarden bepaalt, waaronder dat de verhoging van de bodem-, substraat- en plantweerbaarheid optimaal moet zijn.
Systemische benadering van weerbaarheid
In werkpakket 5 wordt de kennis uit de andere werkpakketten gebruikt om boven- en ondergrondse weerbaarheid te koppelen, om zo te komen tot een systemische benadering van weerbaarheid.
Het onderzoek wordt uitgevoerd bij drie pilotgewassen: chrysant in de grondgebonden teelt, komkommer in de substraatteelt en een potplant. Kennis uit dit project wordt vertaald naar een bredere toepassing in de glastuinbouw, zowel voor grondgebonden teelten als voor substraatteelten.
Inventarisatie bodems en substraten
Als onderdeel van werkpakket 1 worden de komende weken op tien verschillende chrysantenbedrijven grondmonsters genomen en op komkommerbedrijven wordt materiaal verzameld van substraten. Het gaat om locaties met relatief veel ziekte- en plaagdruk en locaties waar relatief weinig problemen waren. Tijdens het bemonsteren worden telers gevraagd naar hun manier van telen op het gebied van klimaat, watergift en gewasbescherming.
Bij het bepalen van de monsters wordt gekeken naar nutriƫntensamenstelling, structuur, residuen en bodemleven. Door deze data te correleren tussen de bedrijven met en zonder druk, kunnen randvoorwaarden worden gevonden waaraan een weerbare bodem/weerbaar substraat moet voldoen. Op basis van deze resultaten kunnen voorspellingen worden gedaan over hoe een bodem of substraat weerbaarder kan worden.
Meststoffen en micro-organismen
De onderzoekers verwachten dat optimale weerbaarheid wordt behaald door het toepassen van toevoegingen, bijvoorbeeld meststoffen en/of micro-organismen. Terwijl gelijktijdig wordt gestuurd op de belangrijkste abiotische condities, zoals zuurgraad of organische stof.
Het onderzoek wordt gefinancierd door stichting Kennis In Je Kas (Kijk), het ministerie van LNV via de Topsector T&U, ChrysantNL, de gewascoƶperaties Gerbera en Komkommer, Innovatiefonds Hagelunie en Woodchem. De uitvoering vindt plaats onder leiding van Johanna Bac-Molenaar van Wageningen University & Research en BU Glastuinbouw, in afstemming met Glastuinbouw Nederland.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 724 S4 Profi Plus RTK, Verkocht
2021, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (KK) #692920
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (MM) #692295
Gebruikt, € 3.950
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (HA) #692764
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag14° / 3°10 %