Regionale verschillen in opbrengst bij Duitse graanoogst
Bij de graanoogst in Duitsland worden dit jaar regionale verschillen in opbrengst verwacht. De gemiddelde opbrengst ligt op een redelijk gemiddeld niveau.
De Duitse Boerenbond gaat in zijn prognose uit van een graanoogst van 45,4 miljoen ton. De verwachtingen liggen daarmee iets onder het gemiddelde voor de jaren 2015 tot 2019 (45,6 miljoen ton) en 5 procent boven het resultaat van vorig jaar (43,2 miljoen ton).
'We verwachten een gemiddelde oogst met regionale verschillen. Na de eerste warme dagen van het jaar is de situatie in veel regio's verbeterd door de regenval van de afgelopen twee weken', zegt voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond.
In delen van Noordoost-Duitsland zorgde de hitte voor schade aan de gewassen, waardoor de opbrengstverwachtingen weer onder het langjarig gemiddelde liggen. 'Maar in veel regio's verwachten de bedrijven een goede oogst. Het verdere verloop van het weer in de zomermaanden is bepalend voor de herfstgewassen. Ze zijn nu in goede staat', zegt Rukwied.
Meer haver
Het graanareaal in Duitsland is sinds vorig jaar nauwelijks veranderd, maar de samenstelling wel. Het areaal zomertarwe (-36 procent) en dat van zomergerst (-17 procent) werden fors verkleind, terwijl de teelt van haver met bijna 16 procent toenam. Met een teeltoppervlak van 2,83 miljoen hectare is wintertarwe nog steeds de belangrijkste graansoort in de teelt in Duitsland, gevolgd door wintergerst met 1,25 miljoen hectare.
Het zaaien van het wintergraan in het najaar van 2020 vond plaats onder goede weersomstandigheden, die in de winter doorgingen. In de meeste delen van het land viel in de wintermaanden voldoende regen, zodat de goede ontwikkeling zich in het voorjaar kon voortzetten.
In tegenstelling tot de wintergranen hadden de voorjaarsgewassen meer te lijden van de lage temperaturen. Dit had behalve voor graan ook gevolgen voor mais, suikerbieten, aardappelen en de groei op het grasland. Met het begin van hogere temperaturen half mei beginnen de meeste gewassen de groeiontwikkeling in te halen.
Koolzaad
Bij winterkoolzaad is het areaal weer iets toegenomen. Dat bedraagt nu 991.500 hectare. Weliswaar wordt er nog ruim 250.000 hectare minder verbouwd dan het langjarig gemiddelde, maar de huidige goede prijzen geven reden om te hopen dat de opwaartse trend zich doorzet bij de najaarszaai van dit jaar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TM 3185 compacttractor
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
Valmet 8800 trekker
Gebruikt, € 22.500
-
GF8501 MH
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %