Wereldwijde aanpak hardnekkigste onkruiden
Zeventien academische partners uit zeven landen gaan met genetisch onderzoek op zoek naar oplossingen om de hardnekkigste onkruiden ter wereld te bestrijden. Het bedrijf KeyGene uit Wageningen is erbij betrokken, het totale projectbudget bedraagt zo'n 3,7 miljoen euro.
Het International Weed Genomics Consortium brengt wereldwijd experts samen die met een hele nieuwe aanpak tools gaan ontwikkelen om de onkruidbestrijding fundamenteel te verbeteren. Volgens projectdirecteur Todd Gaines van het Amerikaanse Colorado State University (CSU) is het doel om de specifieke kennis van onkruidsoorten te vergroten.
Telers bestrijden onkruid meestal door te spuiten met herbiciden, maar onkruid kan zich aanpassen en resistentie tegen dergelijke behandelingen ontwikkelen. Het steeds minder effectief worden van herbiciden kost boeren veel geld. Daardoor wordt meer gebruikgemaakt van niet-duurzame praktijken of grotere hoeveelheden herbiciden.
Daarnaast is er duidelijk behoefte om herbiciden milieuvriendelijker te maken en planten te ontwikkelen met versterkte genetica die minder last hebben van opkomende onkruidsoorten. 'Als je aan onkruid denkt, wat ze geweldig maakt, is dat ze zijn aangepast aan de meest barre situaties', zegt Gaines. 'Ze zijn het meest koudetolerant, het meest zouttolerant en het meest hittetolerant.'
Stresstolerantie
Door tools uit de genetische en moleculaire biologie te gebruiken, kan de onkruidwetenschap stappen zetten. Kennistoepassing van de genetica achter de stresstolerantie kan helpen bij het ontwikkelen van gewassen die beter stresstolerant zijn. Met de nieuwe inzichten zou de toepassing van traditionele bestrijdingsstrategieën kunnen worden verminderd of misschien in het geheel niet meer nodig zijn. Meer genetische kennis helpt ook bij het onderzoek naar resistentiemechanismen voor herbiciden die onkruiden hebben ontwikkeld.
Projectmanager en CSU-onderzoeker Sarah Morran noemt onkruid het 'Wilde Westen van de genetica' en daarom is onkruid zo'n fascinerende tegenstander. 'Ja, we willen telers helpen om met onkruid om te gaan, maar voor mij gaat het meer om onkruiden te begrijpen. Hoe kunnen we ze aanpakken met meer geïntegreerde strategieën? Hoe kunnen we onze landbouw aanpassen om er minder last te hebben? Als we de genetica begrijpen en begrijpen hoe ze zich aanpassen en werken?'
Kennis bedrijven
De zeventien academische partners maken bij het project onder andere gebruik van kennis van bedrijven. Het gaat daarbij onder meer om onderzoekbedrijf KeyGene, met de hoofdvestiging in Wageningen. Het bedrijf ontwikkelt een tool voor gegevensbeheer, waardoor alle partners de nieuwste informatie op één plek hebben en er samen mee kunnen werken.
Oprichtende sponsors van het International Weed Genomics Consortium zijn Bayer CropScience, BASF, Corteva Agriscience, Syngenta en CropLife International. Het consortium is op zoek naar aanvullende zakelijke partnerschappen. Resultaten en informatie zullen worden gedeeld via jaarlijkse conferenties. De eerste is gepland in september 2021.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25945
Gebruikt, € 12.645
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.500
-
John Deere Tractor, compact 4066R (KK) #30893
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %