WUR: AR-brillen werken ook in een kas zonder wifi
De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt hoe een Augmented Reality-bril (AR-bril) is te gebruiken in een kas, ook zonder wifi.
Een kas lijkt op een kooi van Faraday: de staalconstructie voorkomt dat straling, zoals een wifisignaal, de binnenkant van de kas bereikt. Sommige toepassingen, zoals een AR-bril, hebben juist een goede verbinding nodig.
In 2019 startte het project 'Augmented Horticulture'. Gedurende vier jaar ontwikkelt de WUR samen met een consortium van verschillende tuinbouwtoeleveranciers vier cases voor Augmented Reality. Elke case bevat een aantal onderliggende technieken. Het project maakt gebruik van de HoloLens 2 van Microsoft. Dat is een van de krachtigste AR-brillen.
Informatie over gewas
Een van de onderliggende technieken die worden onderzocht, is lokalisatie. Het idee was dat plaatsbepaling van de bril kon plaatsvinden door het herkennen van een QR-code. Zo kon de bril relevante informatie over het gewas uit een database halen. Hiervoor is een goede internetverbinding nodig.
De kas blokkeert het signaal van onder meer wifi. Daarom zochten de onderzoekers naar een alternatief. Dit werd gevonden door gebruik te maken van de 3D-kaart die de AR-bril van een omgeving maakt. Deze kaart blijkt handig te zijn om bijvoorbeeld de positie van het gewas te bepalen. Wifi en een QR-code zijn dus niet nodig.
Deze techniek is goed te combineren met een andere techniek, namelijk de AR-bril gesproken tekst laten herkennen. De gebruiker kan dus door de kas lopen en gesproken commando's of informatie over het gewas doorgeven aan de AR-bril. Hiermee kan de informatie aan de juiste plek op de kaart van de kas worden gekoppeld.
Stress in kas
Een andere techniek die is onderzocht, is het opsporen van stress in de kas. Hiervoor werkt de groep aan het gebruik van de ingebouwde infraroodcamera van de Hololens. In combinatie met de 'normale' kleurencamera van de Hololens NDVI kunnen beelden worden gemaakt.
Bovendien kan er nog meer informatie uit de afbeeldingen worden gehaald. Zo kan de camera hopelijk worden gebruikt om bijvoorbeeld het aantal tomaten of gerbera's in een kas te kunnen tellen. Deze informatie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij de oogstprognose of bij het scouten van ziekten en plagen.
Financiering
Het project 'Augmented Horticulture' wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en een consortium bestaande uit Syngenta, Wageningen University & Research, Florensis, LetsGrow.com, Itelligence, Mprise Agriware en KPN.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Ford Tractor 4000 (MD) #30997
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150M (LH) #30592
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (BS) #60941
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %