Aeres-student: 'Specifieke melkstroom levert niet altijd meer op'
Niet alle melkstromen zorgen voor een kostendekkende bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een onderzoek van Daphne Verbeij. De student aan Aeres Hogeschool in Dronten deed onderzoek naar het verdienmodel van specifieke melkstromen.
Verbeij deed haar onderzoek in opdracht van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. De vakgroep signaleert een soort van wildgroei aan nieuwe melkstromen en wil graag meer inzicht daarin voor de melkveehouders. Ook is ze benieuwd naar de impact ervan op het inkomen van de boer.
De student stelt dat biologische boeren en boeren met weidegang dit doen op grond van overtuiging en ook omdat ze deze manier van werken prettig vinden. Bij PlanetProof, Koe, Natuur, Boer (van Aware en Albert Heijn) en VLOG is vooral de financiële tegemoetkoming de reden. Bij Beter Leven spelen zowel overtuiging als geld een rol.
Maatschappelijke waardering
Alle melkstromen, met uitzondering van VLOG, leveren de melkveehouder ook maatschappelijke waardering op. Dat is voor een deel van hen ook een motivatie om mee te doen. Melkveehouders kunnen overigens niet zomaar over stappen, omdat dit sterk afhankelijk is van regio en zuivelverwerker.
Deelname aan specifieke melkstromen levert niet altijd wat op volgens Verbeij. 'Wanneer de eisen van een melkstroom aansluiten bij het bestaande management is de kans groter dat er een verdienmodel ontstaat. De Koe, Natuur, Boer-stroom en de PlanetProof-stroom scoren het beste, gevolgd door Beter Leven en biologische melk. Bij VLOG en weidemelk worden de extra kosten vergoed, maar blijft er verder niets of weinig van de plus op de melkprijs over.'
Ook risico's
Melkveehouders maken zich ook zorgen over de leveringsgaranties. En deelnemers aan Beter Leven-melk en PlanetProof zijn bang dat het aantal eisen in de toekomst zal toenemen en deze steeds strenger zullen worden.
Tegelijkertijd vrezen ze dat de plus op de melkprijs niet toeneemt en dat de extra eisen dan van eigen geld moeten worden betaald. Die vrees is volgens Verbeij niet helemaal terecht. 'Verschillende zuivelverwerkers erkennen namelijk dat tegenover meer inspanningen ook een hogere beloning moet staan.'
Eyeopener
Verbeij hoopt dat haar onderzoek een eyeopener is voor zuivelondernemingen en dat ze zich realiseren dat boeren lang niet altijd iets verdienen aan de bijzondere melkstromen. 'Misschien moeten ze met hun leveranciers in gesprek hierover', aldus de student.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 802-TRC
2023, € 23.000
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %