Buxusmot vreet minder struiken kaal
Plaagdruk buxusmot neemt af in Vlaanderen, meldt het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) in Vlaanderen. Milieuvriendelijke beheersing is perfect haalbaar, maar goede timing is cruciaal.

Goed nieuws voor liefhebbers van groene tuinen: kaalgevreten buxusstruiken behoren tot het verleden. De buxusmot zal misschien nooit verdwijnen, maar voor het eerst sinds zijn komst neemt de plaagdruk af.
Kaalgevreten planten blijken zich bovendien goed te herstellen en beheersing van de plaag is perfect haalbaar, mits goed getimede acties. In april betekent dat een goede snoeibeurt en wekelijks visuele controle van de planten. Dat zijn de voornaamste conclusies na twee jaar onderzoek in SOSbuxusmot door ILVO.
Vraatzuchtig
De buxusmot, oftewel Cydalima perspectalis, is een plaag uit Oost-Azië. De vlinder zelf is mooi, maar de rups is vraatzuchtig en kan een volledige buxusplant in snel tempo kaalvreten. Om de nieuwe plaag beter te leren kennen en buxusliefhebbers correct te informeren, werd in 2018 een onderzoeksproject opgestart.
Twee jaar na de start van het project stellen onderzoekers vast dat de plaagdruk op de meeste plaatsen lijkt af te nemen. Jochem Bonte van ILVO: 'De oorzaak hiervan ligt voor de hand: er is minder buxus en dus ook minder voedsel voor de rupsen en de planten die nog overblijven worden goed onderhouden en beschermd door hun eigenaars. Dezelfde tendens naar kleinere buxusmotpopulaties wordt ook in onze buurlanden waargenomen, zoals in Nederland.'
Observeren
Helemaal verdwijnen zal de buxusmot niet meer, maar volledig kaalgevreten struiken behoren tot het verleden. Mits een correcte en efficiënte aanpak kan de plaag immers goed onder controle blijven. De motten zelf zijn moeilijk te bestrijden, maar de jonge rupsen niet. De rupsen komen voor in april, juli en september. Observeren is de sleutel tot een goede beheersingsstrategie.
Lang leve de buxus! Samenwerking met onze partners van @ILVOvlaanderen, @pcsierteelt en AVBS levert hoopgevende tips en #goodpractices in de strijd tegen de #buxusmot op.
— Landelijke Gilden (@LandelijkeGilde) March 31, 2020
??https://t.co/9v2T2428qJ pic.twitter.com/9DC7W9jCqX
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzenLaatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (KK) #692304
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X940 (HA) #31419
Gebruikt, € 16.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (EL) #692315
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (SO) #691672
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %