Al 60 procent van uien geëxporteerd
Voor de tweede helft van het afzetseizoen is nog ongeveer 530.000 ton uien beschikbaar voor de uienexport. Dat betekent een gemiddeld exportvolume van 20.500 ton per week.
Deze rekensom maakte voorzitter Gijsbrecht Gunter van de handelskoepel Holland Onion Association (HOA) vorig week tijdens de sectoravond van LTO Akkerbouw in Swifterbant. Volgens Gunter was na oogst 2019 bruto 1,25 miljoen ton uien beschikbaar voor de export. Daarvan is tot en met de jaarwisseling 720.000 ton naar het buitenland verkocht.
Gunter is heel tevreden over het verloop van het exportseizoen tot dusver. Er is een gemiddeld exportvolume gerealiseerd van 27.500 ton per week. 'De export ligt in lijn met de verwachtingen. De helft van de uien gaat naar West-Afrika. Dat is nog steeds een groeiende markt voor ons. Verder zijn er dit jaar kansen op de uienmarkt in Brazilië en India en omringende landen, vooral vanwege tegenvallende lokale oogsten.'
Weinig zorgen
De laatste jaren verschuift het zwaartepunt van de export van Nederlandse uien steeds meer naar de eerste seizoenshelft. 'Het is heel normaal dat we nu 60 procent van onze uien al kwijt zijn', stelt Gunter. Voor de tweede seizoenshelft zijn de vooruitzichten gunstig, stelt de marktspecialist. Ook al valt de afzet naar West-Afrika dan voor een groot deel weg.
Het is volgens Gunter afwachten of Brazilië ook de komende periode nog uien komt kopen in Nederland. 'Het hangt af van het aanbod in Zuid-Amerika. Normaal importeert Brazilië zo'n 200.000 ton uien, maar bij voorkeur dus van dichtbij. Verder is er ongetwijfeld nog een na-ijleffect van het grote uientekort in India. Daar profiteren we van bij de export naar landen in Zuidoost-Azië. Oost-Europa is ook al relatief vroeg aan de markt voor Nederlandse uien. Vooral de afzet naar Polen verloopt vlot dit jaar.'
Over de gevolgen van de brexit maakt Gunter zich voor de export van uien naar Groot-Brittannië niet al te veel zorgen. 'Er is nog veel onduidelijk. Maar we verwachten geen chaos en gaan proberen de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.' Nederland heeft een aandeel van zo'n 50 procent in de Britse import van uien. Sommige jaren loopt het exportvolume op tot zo'n 140.000 ton.
Export naar 150 landen
HOA is samen met onder meer de Nederlandse overheid en de Nederlandse ambassades en landbouwraden druk bezig om markten toegankelijk te houden en nieuwe markten open te krijgen voor Nederlandse uien. Op niet al te lange termijn hoopt Gunter te kunnen melden dat Nederland wereldwijd uien exporteert naar 150 landen.
De brede afzet naar meerdere bestemmingen zorgt voor meer weerbaarheid op de exportmarkt. Mocht een bestemming om wat voor reden ook afvallen, dan zijn er altijd genoeg alternatieven, verklaart Gunter.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (BS) #60941
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %