NAK neemt virusonderzoek onder de loep
Keuringsdienst NAK gebruikt dit jaar de telersvergaderingen om samen met pootgoedtelers na te denken over de methodiek van het virusonderzoek. Het doel is de nacontrole te optimaliseren, zodat ondanks de toenemende virusdruk minder heronderzoeken nodig zijn.
'We willen het aantal onterechte verlagingen en ook het aantal partijen dat juist onterecht de klasse behoudt tot een minimum beperken', vertelt Jan Eggo Hommes van keuringsdienst NAK. 'Het huidige systeem van nacontrole op virussen met de mogelijkheid tot heronderzoek, functioneert goed. Maar er zijn ook beperkingen. Daarom komen we met voorstellen voor verbetering.'
Tijdens de eerste NAK-vergadering deze week in Espel gaf regiomanager Hommes een toelichting op de wijzigingsvoorstellen voor het virusonderzoek. De pootgoedtelers werd hun mening gevraagd over aanpassing van de nacontrole en mogelijke verruiming van de virusnorm.
35 procent verlaagd
Hommes startte zijn inleiding met de uitkomsten van het virusonderzoek van dit jaar. In de nacontrole bleek dat ruim 35 procent van het bemonsterde pootgoed in klasse is verlaagd vanwege te veel virus. Dat is aanmerkelijk meer dan voorgaande jaren, al was in 2018 al wel duidelijk een hogere druk waarneembaar.
'Heronderzoek blijft nodig voor repareren onterechte verlagingen'
Uit de resultaten van de nacontrole van 2019 blijkt dat in 41 procent van de monsters geen virus is gevonden. Een belangrijk deel van de verlagingen is het gevolg van één of twee reacties in het standaardonderzoek met tweehonderd knollen. 'Het gemiddeld lage aantal reacties is een aanwijzing voor relatief lichte besmettingen en nuanceert enigszins het hoge aandeel verlagingen', legt Hommes uit.
Door de hoge virusdruk in 2018 en 2019 en de vele verlagingen moest NAK veel heronderzoeken uitvoeren. Naast extra inkomsten zorgt dit voor extra werkdruk bij de keuringsdienst en ook extra kosten voor de pootgoedtelers.
Noodzaak verlagen
De vaste commissie van de NAK buigt zich over een voorstel om het model voor de nacontrole te vereenvoudigen. Hommes: 'We willen naar een situatie waarbij er minder noodzaak is om heronderzoek uit te voeren. Maar ook willen we duidelijk maken dat heronderzoek nodig blijft om onterechte verlagingen te repareren.'
In de huidige nacontrole bestaat een partijmonster uit vier keer vijftig knollen. Telers die kiezen voor grotere monsters, verliezen hun recht op heronderzoek. Partijen die in de nacontrole vier positieve reacties geven voor de onderzochte Y-virussen, komen in aanmerking voor heronderzoek op kosten van de NAK. Dit omdat voor de betreffende partijen niet betrouwbaar een virusstatus te bepalen is.
Bij afkeuring of verlaging tot klasse B heeft een teler in het uiterste geval soms een laatste mogelijkheid voor een aanvullend onderzoek met zestien submonsters van elk vijfentwintig knollen. Pootgoed dat in de nacontrole deze laatste toets ondergaat, krijgt maximaal de status van A-pootgoed.
Kiezen voor groter monster
In het voorstel voor de nieuwe werkwijze in de nacontrole kunnen telers bewust kiezen voor een groter monster om de kans op een betrouwbare uitslag te vergroten. Ze behouden dan het recht op heronderzoek. Verder stelt NAK ook voor om het gratis heronderzoek bij vier positieve reacties te laten vervallen. Voor een eventuele laatste toets bij afkeuring of verlaging tot klasse B zou iedere partij in principe in aanmerking moeten komen.
De pootgoedtelers in Espel konden met stembriefjes aangeven of ze akkoord waren met een aantal specifieke wijzigingen in de methodiek. De hele zaal was vrijwel unaniem voorstander van het mogelijk maken van het laatste heronderzoek met vierhonderd knollen verdeeld over zestien monsters. Over het wegvallen van het betaalde heronderzoek bij vier positieve reacties in de eerste ronde van de nacontrole zijn de meningen verdeeld.
Ruimere virusnorm
Tot slot werd gestemd over het algemeen verruimen van de virusnorm voor E-pootgoed van 1,2 naar 1,5 procent. Hommes liet zien dat deze beperkte verhoging ervoor zorgt dat minder heronderzoek nodig is.
Verder blijkt op basis van eerdere keuringsresultaten dat het aandeel onterecht verlaagde pootgoedpartijen afneemt. Ongeveer driekwart van de aanwezige telers stemde in met het voorstel voor deze normverruiming.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 3025E (RL) #31258
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor, compact 2032R (RL) #26325
Gebruikt, € 38.950
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %