Melkveehouders wachten op impact droge weer
Het is nog niet duidelijk welke de impact het droge hete weer op de bedrijfsresultaten in de melkveehouderij heeft. Vooralsnog nog ziet ABN Amro de liquiditeit van melkveebedrijven in het tweede kwartaal van 2019 licht dalen.
In de nieuwste Liquiditeitsmonitor Melkveehouderij constateert ABN Amro een verdere daling van het melkaanbod in Nederland. Toch hield de melkprijs de afgelopen maanden geen stand. De stand op de rekening-courant van de gemiddelde melkveehouder nam met ruim 7.000 euro af.
Volgens de bank komt dat door de wat lagere melkprijs en de extra kosten voor loonwerk, brandstoffen en andere kosten voor zaai- en oogstwerkzaamheden. Mestkosten vallen grotendeels in het tweede kwartaal.
Meer investeringen
In vergelijking met het vorige kwartaal werd er wat meer geïnvesteerd en werden minder bedrijfstoeslagen ontvangen. De gemiddelde stand op de lopende rekening komt aan het eind van het tweede kwartaal uit op -1.900 euro. De verandering is met minder dan 25 euro per koe per maand niet fors.
De uitgaven en inkomsten zijn redelijk in balans ofwel de opbrengstprijs bevindt zich rond de kostprijs. Deze is de afgelopen jaren telkens wat gestegen. De bank heeft heeft wel de indruk dat de betalingsachterstand bij leveranciers is toegenomen.
Droogte
Tot op heden heeft de droogte ook in de zandgebieden nog geen meetbare invloed op de kaspositie van de melkveebedrijven, maar er zijn wel verschillen in voorraad. Extra ruw- en krachtvoeraankopen hebben zich bij de meeste bedrijven nog niet voorgedaan, omdat het voorjaar vroeg van start ging met een goede grasproductie. Deze komt echter bij droogte tot stilstand.
De komende periode is volgens ABN Amro ook bepalend voor de zetmeelproductie van maispercelen. Dan wordt duidelijk of een goede ruwvoerpositie kan worden opgebouwd. Omdat melkveehouders niet kunnen teren op een ruime voorraad ruwvoer van vorig jaar, zijn voeraankopen onvermijdelijk als de droogte aanhoudt. De kostprijs voor het rantsoen zal dan geleidelijk stijgen.
Op veel bedrijven is de jongveestapel gedaald. Dat helpt bij het verlagen van de ruwvoerbehoefte en ook bij de hoeveelheid af te zetten mest. De kosten voor mestafzet zullen dalen, net als de post omzet en aanwas.
Melkprijs
De melkprijs bevindt zich in een relatief vlakke periode, de markt lijkt redelijk in balans. In zowel Europa als de rest van de wereld is sprake van beperkte groei van de melkplas. Omdat ook de vraag slechts beperkt groeit en omdat mondiaal ruime private voorraden zijn, staan zuivelnoteringen onder druk. Dus ondanks het feit dat Europa haar interventievoorraden heeft opgemaakt, lijkt de ruimte voor verbetering beperkt, staat in de monitor. Naar verwachting ondergaat de liquiditeitspositie van het gemiddelde melkveebedrijf de komende periode geen grote veranderingen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro TIMECUTTER MX 4275-T
Nieuw, P.O.A.
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %