De Bruijckere zet stappen in kipconcepten
Bert de Bruijckere uit Aardenburg ziet toekomst in kipconcepten. Hij levert nu Nieuwe Standaard Kip aan Jumbo. De pluimveehouder wil een stapje verder gaan en heeft vergunningen aangevraagd om zijn stallen geschikt te kunnen maken voor kip met 1 ster.
Familie De Bruijckere heeft op het akkerbouwbedrijf in Aardenburg al ruim dertig jaar een pluimveetak. Er zijn nu drie stallen met in totaal 5.000 vierkante meter vloeroppervlak. Verdere groei stond provincie Zeeland niet toe.
Maar de ondernemende familie wilde die tak verder ontwikkelen. Ze zag een goede toekomst voor conceptkippen en schakelde daarom twee jaar geleden over op Nieuwe Standaard Kip. Het advies van de voerleverancier was daarvoor een belangrijke reden, vertelt Fien de Bruijckere, die zich op het bedrijf vooral met de kippen bezighoudt.
Minder werk
Naast de kansen in de markt was er een tweede reden voor de omschakeling, namelijk dat Nieuwe Standaard Kip minder werk vraagt dan gangbare kip. 'We hebben best een intensief bedrijf', zegt haar zoon Bert de Bruijckere. 'Dit past ons beter, vooral nadat mijn ouders naar het dorp zijn verhuisd.' 'Bij deze kip is het werk iets minder gestrest', vindt zijn moeder.
Het houden van de kippen volgens het concept is zeer vraaggericht
Een van de verschillen is de extra ruimte per kuiken. Het aantal dieren daalde daardoor van 115.000 naar 65.000 per ronde. Een ronde duurt bovendien tien dagen langer. Dat betekent minder vaak afleveren, stal schoonmaken en weer opzetten. Soms kwam die arbeidspiek tegelijk met een drukke tijd in de akkerbouw. 'Het is dan een kwestie van het werk goed organiseren', zegt Bert de Bruijckere. 'Een week weinig slapen', vervolgt Fien de Bruijckere. 'Alles moet wel goed gebeuren', benadrukt de jonge ondernemer.
Eisen
Bij Nieuwe Standaard Kip is het doel niet om binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk productie te bereiken, maar om in één ronde gemiddeld op maximaal 45 gram groei per dag uit te komen. Ook is er daglicht in de stal, zijn er strobalen om mee te spelen en graan bijvoeren gebeurt met de hand.
'Het houden van de kippen volgens het concept is zeer vraaggericht', zegt De Bruijckere. Pluimveehouders kunnen er niet zomaar mee starten. Dat kan alleen als vaststaat dat er voldoende vraag is. In het begin was de slachterij iets te optimistisch over de vraag. Sommige bedrijven moesten daarom enkele rondes terugschakelen op gangbaar, ook De Bruijckere. Op andere bedrijven bleven de stallen tussen de ronden in wat langer leeg staan.
Toekomst
De pluimveehouder is ervan overtuigd dat concepten de toekomst zijn. De oorzaak is de lobby van de Dierenbescherming en andere organisaties: 'Die gaan steeds verder.' Dat klinkt alsof het een negatieve keus is voor de ondernemer, maar dat is niet zo. 'Die organisaties dwingen de consument naar een diervriendelijker concept. Wij hebben een ander doel, namelijk het houden van een rendabele kip. Maar als het resultaat van beide doelen hetzelfde is, dan is het voor alle partijen goed. Bovendien profiteert de hele Nederlandse pluimveesector ervan, want de druk op de reguliere markt neemt af.'
De rol van alle ketenpartijen, maar vooral van de supermarkten, is essentieel bij deze concepten, benadrukt de Zeeuws-Vlaming. 'Er is een convenant waar alle ketenpartijen hun handtekening onder hebben gezet. De basis van die integratie is dat iedereen eraan verdient. Onze kuikens gaan naar Jumbo. In de schappen van Jumbo liggen geen kuikens die minder ver gaan dan de voorwaarden van de Nieuwe Standaard Kip. Er liggen geen goedkopere concepten in het schap. Want anders koopt 90 procent van de consumenten toch die goedkopere kip.'
In België komen conceptkippen nog niet van de grond omdat die in het winkelschap naast goedkopere gangbare kippen liggen, zegt Fien de Bruickere.
Nieuwe stal bouwen
De familie wil nog een stap verder gaan dan Nieuwe Standaard Kip en overschakelen op kip met 1 ster volgen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Kippen die volgens dat concept worden gehouden, groeien nog langzamer en hebben nog meer ruimte dan Nieuwe Standaard Kip. Maar de Ster-kip moet wel minimaal 20 procent van de oppervlakte vrije uitloop hebben. Daarom wil De Bruijckere de oudste stal afbreken en een even grote stal herbouwen plus de vereiste 20 procent vrije uitloop, en ook de twee jongste stallen uitbreiden met vrije uitloop.
Provincie Zeeland staat uitbreiding in oppervlakte toe, als dat nodig is voor diervriendelijke concepten. Toch is de vergunning nog niet binnen. 'We zitten al twee in het vergunningstraject', zegt Bert de Bruijckere. Hij hoopt dat in 2020 alle drie de stallen geschikt zijn voor het Ster-concept.
Onder druk
De ondernemer verwacht dat supermarkten onder druk van dierenwelzijnsorganisaties als steeds verdergaan en allemaal 'doorschakelen' naar de Ster-kip. Hij hoopt daar in 2020 klaar voor te zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 8703
Gebruikt, P.O.A.
-
Rumptstad RSP 2000
Gebruikt, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 meter mechanisch
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %