De Bruijckere zet stappen in kipconcepten

Bert de Bruijckere uit Aardenburg ziet toekomst in kipconcepten. Hij levert nu Nieuwe Standaard Kip aan Jumbo. De pluimveehouder wil een stapje verder gaan en heeft vergunningen aangevraagd om zijn stallen geschikt te kunnen maken voor kip met 1 ster.

De+Bruijckere+zet+stappen+in+kipconcepten
© Peter Nicolai

Familie De Bruijckere heeft op het akkerbouwbedrijf in Aardenburg al ruim dertig jaar een pluimveetak. Er zijn nu drie stallen met in totaal 5.000 vierkante meter vloeroppervlak. Verdere groei stond provincie Zeeland niet toe.

Maar de ondernemende familie wilde die tak verder ontwikkelen. Ze zag een goede toekomst voor conceptkippen en schakelde daarom twee jaar geleden over op Nieuwe Standaard Kip. Het advies van de voerleverancier was daarvoor een belangrijke reden, vertelt Fien de Bruijckere, die zich op het bedrijf vooral met de kippen bezighoudt.

Minder werk

Naast de kansen in de markt was er een tweede reden voor de omschakeling, namelijk dat Nieuwe Standaard Kip minder werk vraagt dan gangbare kip. 'We hebben best een intensief bedrijf', zegt haar zoon Bert de Bruijckere. 'Dit past ons beter, vooral nadat mijn ouders naar het dorp zijn verhuisd.' 'Bij deze kip is het werk iets minder gestrest', vindt zijn moeder.

Het houden van de kippen volgens het concept is zeer vraaggericht

Bert de Bruijckere, akkerbouwer en pluimveehouder in Aardenburg

Een van de verschillen is de extra ruimte per kuiken. Het aantal dieren daalde daardoor van 115.000 naar 65.000 per ronde. Een ronde duurt bovendien tien dagen langer. Dat betekent minder vaak afleveren, stal schoonmaken en weer opzetten. Soms kwam die arbeidspiek tegelijk met een drukke tijd in de akkerbouw. 'Het is dan een kwestie van het werk goed organiseren', zegt Bert de Bruijckere. 'Een week weinig slapen', vervolgt Fien de Bruijckere. 'Alles moet wel goed gebeuren', benadrukt de jonge ondernemer.

Eisen

Bij Nieuwe Standaard Kip is het doel niet om binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk productie te bereiken, maar om in één ronde gemiddeld op maximaal 45 gram groei per dag uit te komen. Ook is er daglicht in de stal, zijn er strobalen om mee te spelen en graan bijvoeren gebeurt met de hand.

'Het houden van de kippen volgens het concept is zeer vraaggericht', zegt De Bruijckere. Pluimveehouders kunnen er niet zomaar mee starten. Dat kan alleen als vaststaat dat er voldoende vraag is. In het begin was de slachterij iets te optimistisch over de vraag. Sommige bedrijven moesten daarom enkele rondes terugschakelen op gangbaar, ook De Bruijckere. Op andere bedrijven bleven de stallen tussen de ronden in wat langer leeg staan.

Toekomst

De pluimveehouder is ervan overtuigd dat concepten de toekomst zijn. De oorzaak is de lobby van de Dierenbescherming en andere organisaties: 'Die gaan steeds verder.' Dat klinkt alsof het een negatieve keus is voor de ondernemer, maar dat is niet zo. 'Die organisaties dwingen de consument naar een diervriendelijker concept. Wij hebben een ander doel, namelijk het houden van een rendabele kip. Maar als het resultaat van beide doelen hetzelfde is, dan is het voor alle partijen goed. Bovendien profiteert de hele Nederlandse pluimveesector ervan, want de druk op de reguliere markt neemt af.'

De rol van alle ketenpartijen, maar vooral van de supermarkten, is essentieel bij deze concepten, benadrukt de Zeeuws-Vlaming. 'Er is een convenant waar alle ketenpartijen hun handtekening onder hebben gezet. De basis van die integratie is dat iedereen eraan verdient. Onze kuikens gaan naar Jumbo. In de schappen van Jumbo liggen geen kuikens die minder ver gaan dan de voorwaarden van de Nieuwe Standaard Kip. Er liggen geen goedkopere concepten in het schap. Want anders koopt 90 procent van de consumenten toch die goedkopere kip.'

In België komen conceptkippen nog niet van de grond omdat die in het winkelschap naast goedkopere gangbare kippen liggen, zegt Fien de Bruickere.

Bert en Fien de Bruijckere.
Bert en Fien de Bruijckere. © Peter Nicolai

Nieuwe stal bouwen

De familie wil nog een stap verder gaan dan Nieuwe Standaard Kip en overschakelen op kip met 1 ster volgen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Kippen die volgens dat concept worden gehouden, groeien nog langzamer en hebben nog meer ruimte dan Nieuwe Standaard Kip. Maar de Ster-kip moet wel minimaal 20 procent van de oppervlakte vrije uitloop hebben. Daarom wil De Bruijckere de oudste stal afbreken en een even grote stal herbouwen plus de vereiste 20 procent vrije uitloop, en ook de twee jongste stallen uitbreiden met vrije uitloop.

Provincie Zeeland staat uitbreiding in oppervlakte toe, als dat nodig is voor diervriendelijke concepten. Toch is de vergunning nog niet binnen. 'We zitten al twee in het vergunningstraject', zegt Bert de Bruijckere. Hij hoopt dat in 2020 alle drie de stallen geschikt zijn voor het Ster-concept.

Onder druk

De ondernemer verwacht dat supermarkten onder druk van dierenwelzijnsorganisaties als steeds verdergaan en allemaal 'doorschakelen' naar de Ster-kip. Hij hoopt daar in 2020 klaar voor te zijn.

Een houtkachel verwarmt de drie pluimveestallen.
Een houtkachel verwarmt de drie pluimveestallen. © Peter Nicolai

Kringloop op gemengd bedrijf
Bert de Bruijckere heeft een akkerbouwbedrijf in Aardenburg met als specialisatie pootaardappelen en als tweede tak pluimvee. Hij begon in 1988 op het akkerbouwbedrijf met een vleeskuikenstal van 1.000 vierkante meter. Dat breidde in enkele stappen uit tot de huidige 5.000 vierkante meter. In Zeeland was 5.000 vierkante meter de maximumomvang voor pluimveebedrijven. Een lobby van ZLTO, samen met de Dierenbescherming, had als resultaat dat pluimveehouders niet verder mogen groeien in het aantal dieren, maar wel in vierkante meters. Het argument was dat die begrensde oppervlakte 'een belemmering vormt voor de maatschappelijk gewenste ontwikkeling van de sector'. Op het bedrijf is sprake van een kringloop. Al de 40 hectare eigen graan gaat onbewerkt naar de kippen en de kippenmest gaat terug op de akkers. De Bruijckere verwarmt zijn stallen en binnenkort ook zijn nieuwe gasloze huis met een houtkachel en alle stroom komt van eigen zonnepanelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer