Gebroeders Boer telen zeven soorten sla
Arjan en Leonard Boer kweken in Ridderkerk zeven verschillende soorten sla op water, die ze leveren als krop- en kluitsla. Dit jaar gaat het bedrijf verhuizen naar Dinteloord, waar het meer ruimte heeft en duurzamer kan kweken.
Slakwekerij Boer den Hoedt in Ridderkerk is in 1968 opgericht door de vader van de huidige eigenaren Arjan en Leonard Boer. De eerste teelten bestonden uit bloemkool, spinazie, Chinese kool en soepgroenten. Later kwam daar sla bij en omdat de vraag naar verschillende soorten sterk toenam, is de kwekerij zich daarin gaan specialiseren.
In 1999 kwam Joop den Hoedt in de maatschap, waardoor de naam Boer den Hoedt ontstond. Den Hoedt heeft zich in 2017 teruggetrokken en sindsdien runnen de twee broers het bedrijf.
Middelbare tuinbouwschool
'In feite was het kweken van groente voor mijn vader een soort uit de hand gelopen hobby, maar ik vond het al jong interessant', zegt Arjan Boer, die sinds 1992 deel uitmaakt van de maatschap. 'Ik heb de middelbare tuinbouwschool gedaan en ben daarna meteen in de kwekerij aan de slag gegaan', vertelt hij.
Bij het zoeken naar een een alternatieve locatie was ons uitgangspunt dat we hier wilden blijven wonen
'De tuinbouw is in de loop van de tijd wel veranderd: het gaat nu meer om het werken met mensen en specifieke teeltkennis. Joop den Hoedt is het hoveniersvak in gegaan en wij waren zijn eerste klant.'
Samen aan het roer
Boer legt uit dat zijn broer in eerste instantie wat meer afstand had tot het bedrijf en integrale veiligheidskunde heeft gestudeerd. 'Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en ik ben blij dat we nu samen aan het roer staan', zegt hij.
'Leonard houdt zich vooral bezig met organisatie en personeel en is verantwoordelijk voor de teelt, ik zorg voor de in- en verkoop en de administratie. We kunnen elkaar vervangen, zodat we af en toe op vakantie kunnen gaan.'
Driekleurensla
Bij Boer den Hoedt werken dagelijks tussen de twaalf en vijftien mensen. Het bedrijf kweekt eikenbladsla, frisée, kropsla, lollo bionda, lollo rossa en salanova. Ook driekleurensla, een combinatie van eikenbladsla, lollo bionda en lollo rossa, maakt deel uit van het assortiment.
De kwekerij meet 2,7 hectare en produceert vraaggestuurd en jaarrond zo'n 6 miljoen kroppen sla per jaar. Een deel is bestemd voor de retail, waaronder Albert Heijn, het Duitse Edeka en supermarkten in Scandinavië, maar komt ook in de horeca terecht via Van Gelder groente & fruit in Ridderkerk.
Nieuwe rassen
Het plantmateriaal is afkomstig van Plantenkwekerij Van Engeland in het Belgische Sint-Katelijne-Waver, waarvoor Boer den Hoedt ook proeven doet met nieuwe rassen. In de zomer groeit een plantje in vier weken uit tot een krop, in de winter heeft het daar twee tot drie weken extra voor nodig.
Boer den Hoedt brengt de sla als krop op de markt, maar ook als kluitsla met een stevig wortelgestel in een kluit aarde. Daardoor is de sla langer houdbaar en ook geschikt voor export buiten de Europese Unie.
Eigen merk
Voor de kluitsla heeft de kwekerij een eigen merk, Suyd Holland, met een website en Facebookpagina. Daarop zijn recepten te vinden en is te lezen dat Boer den Hoedt sinds 2018 zelfs sla-ijs produceert.
Sinds 2005 teelt Boer den Hoedt de sla in goten op water. 'Doordat wij een gesloten watersysteem hebben waarin we het water filteren en hergebruiken, kunnen wij een schoon en veilig product leveren', zegt Boer.
Droger klimaat
'Het klimaat in onze kas is veel droger dan bij grondteelt en daardoor hebben we minder kans op ziektes.' De ondernemers gebruiken zo veel mogelijk biologische gewasbescherming, maar dat lukt niet altijd. 'Luis kunnen we bijvoorbeeld niet biologisch bestrijden, want consumenten willen geen lieveheersbeestjes in hun sla', legt de kweker uit.
In de winter werkt de kwekerij met rood-blauwe ledverlichting, die watergekoeld is. De warmte die daardoor vrijkomt, gebruiken de broers om de kas te verwarmen. Onder de goten in de kas lopen luchtslurven die ook warmte van buiten aan kunnen zuigen om te koelen.
'Van de warme en droge zomer van vorig jaar hebben we veel geleerd', zegt Boer. 'Zelfs met maximale luchtaanzuiging konden we niet voldoende koelen. Ook onze waterberging van 7.500 kubieke meter bleek niet groot genoeg te zijn, ondanks dat we met een gesloten watersysteem werken.'
Verhuizen
Vanwege de ontwikkeling van een bedrijventerrein in Ridderkerk gaat Boer den Hoedt in de loop van het jaar verkassen naar Dinteloord. 'We gaan daar in eerste instantie uitbreiden naar 4 hectare en later naar 6', zegt Boer.
'Het is een hele operatie, maar we kunnen in ons nieuwe bedrijf gebruikmaken van collectieve energievoorzieningen en ondergrondse wateropslag en op termijn van CO2 en restwarmte van Shell. Bij het zoeken naar een alternatieve locatie was ons uitgangspunt dat we hier wilden blijven wonen. Het merendeel van ons personeel gaat ook mee. Dat zien we toch wel als een schouderklopje.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (MM) #65694
Gebruikt, € 5.247
-
Vicon Schudder Fanex 804 (LH) #30604
Gebruikt, € 13.100
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %