Inzetten op koelhuis als neventak

Naast zijn akkerbouwbedrijf in Zevenbergen ontwikkelde Erik van Aart een koelhuis waarin hij 16.000 kuubskisten kan bergen. Afgelopen herfst kwam dit niet vol, vanwege de lage opbrengsten en meer verkoop afland door de goede prijzen.

Inzetten+op+koelhuis+als+neventak
© Peter van Houweling

De ondernemer heeft wel even tijd, maar hij waarschuwt dat er elk moment een vrachtauto kan komen laden. Hij vertelt zijn verhaal in de keuken, die net als de rest van zijn huis is verwarmd met de restwarmte uit de koelcellen.

In 1989 bouwde zijn vader de eerste koelcellen voor duizend kisten. Hij breidde dat uit naar 2.300. In de vijftien jaar daarna was er geen uitbreiding. Tot Van Aart in 2000 het bedrijf overnam. 'Vanaf dat moment ging het hard.' Vorig jaar nam hij de nieuwste loods in gebruik. Daarmee heeft hij nu een koelcapaciteit voor 16.000 kisten met 2 kuub inhoud.

Ruim bouwplan

De basis voor het bedrijf is nog steeds de akkerbouw. Van Aart heeft 58 hectare land. 'Vijftig te weinig', zegt hij. Het ligt op de grens van de West-Brabantse zeeklei en de zandgrond. De kwaliteit van de percelen is wisselend. De meeste grond is klei, maar niet ver onder de kleilaag zit zand.

Doordat er meer afland wegging, was er dit bewaarseizoen veel minder koelruimte nodig

Erik van Aart, akkerbouwer in Zevenbergen

De West-Brabander teelt fritesaardappelen, suikerbieten, mais, plantuien en winterwortelen. Het maisland ruilt hij met zijn buurman. Op buurmans land teelt hij aardappelen, wortels of plantuien. 'Ik probeer een zo ruim mogelijk bouwplan te houden.'

Van Aart deelt de machines voor de aardappelteelt, zoals een aardappelpoter en een rijenfrees, met een neef. Tot twee jaar terug hadden ze ook een zelfrijdende aardappelrooier, maar die is verkocht. Het kostte te veel tijd. 'Het werk, de verzekering, het onderhoud in de winter, het was alles bij elkaar. We konden er gelukkig een goede prijs voor krijgen.' Nu rooit een loonwerker de aardappelen.

Extremer weer

De ondernemer groeide niet verder met het akkerbouwbedrijf, maar wel met het koelbedrijf. Hij legt uit waarom. 'Grond was al duur toen ik in het bedrijf kwam en is dat nog steeds. Sommigen zeggen: je bent gek om al je geld in gebouwen te investeren. Maar de risico's in de akkerbouw worden steeds groter en de kosten stijgen.'

Van Aart vervolgt: 'Het beste moment om je producten te verkopen blijft een gok en het weer wordt extremer, vooral de laatste jaren. Vorig jaar zijn mijn aardappels voor een deel zelfs twee keer verzopen, zelfs nog vóór het frezen. Een verzekering vergoedt veel schade niet.'

Van Aart breidde vooral het koelbedrijf uit.
Van Aart breidde vooral het koelbedrijf uit. © Peter van Houweling

Ook met het koelbedrijf gaat het niet vanzelf. Daar heeft Van Aart ook last van schommelingen. Die zijn vaak tegengesteld aan de schommelingen in de akkerbouw. In 2017 waren de akkerbouwoogsten groot en de prijzen laag. De koelruimte zat toen vol.

In 2018 was het net andersom: halve opbrengsten, maar goede prijzen. Veel collega's verkochten producten afland; ze hadden al veel kosten gemaakt, onder andere voor beregenen. En de prijs was goed. 'Ik kan ze geen ongelijk geven', zegt Van Aart. Zelf verkocht hij ook een perceel plantuien afland. Maar doordat er meer afland wegging, was er al met al veel minder koelruimte nodig. 'Ik zit dit seizoen niet vol.'

Altijd klaarstaan

Er komt een telefoontje tussendoor. Een klant wil vandaag nog een vracht wortels halen. Van Aart wil altijd klaarstaan voor zijn klanten. Dat betekent wel dat hij haast niet weg kan. Met kerst was hij wel een weekje weg met zijn gezin. 'Dat is een hoop geregel. Je kunt eigenlijk niets plannen.'

Zo miste hij ook een informatiebijeenkomst over zonnepanelen, waarvoor hij zich had opgegeven. De ondernemer heeft inmiddels SDE+-subsidie aangevraagd voor zonnepanelen op de daken van zijn loodsen. Een groot deel van de stroom kan hij gebruiken voor de koeling van de producten.

Nieuwe machineberging

Het volgende project is de bouw van een laaddock en een nieuwe machineberging met een kantoor erin. Dat komt op de plek waar een oude schuur stond. Het is een geluk bij een ongeluk dat hij dit bewaarseizoen wat ruimte over heeft. In een van de koelcellen is nu ruimte voor de machines uit de afgebroken schuur.

De cel ernaast staat vol met kisten met daarop het groene opschrift 'Koelhuis Van Aart Zevenbergen'. Die zijn voor de bewaring van biologische producten waar Van Aart sinds vorig jaar voor gecertificeerd is. Het groene opschrift onderscheidt zich gelijk van het zwarte opschrift op de kisten voor gangbare producten.

Kisten met groene tekst voor biologische producten.
Kisten met groene tekst voor biologische producten. © Peter van Houweling

Klaar met bouwen

Het nieuwe kantoor is geen overbodige luxe, legt de West-Brabander uit. Zijn kantoor is nu in huis en op elk moment van de dag komen er mensen over de vloer. Dat is niet altijd handig. Als de nieuwe schuur klaar is, is Van Aart voorlopig klaar met bouwen. 'Dan is het nog te behappen.'

De vrachtauto die de vracht wortels komt halen, rijdt het erf op: tijd om die te gaan laden.

Sterke groei in koelcapaciteit
Erik van Aart is de eigenaar van Koelhuis van Aart. Hij is gespecialiseerd in het koelen en bewaren van producten uit de tuin- en akkerbouw. De akkerbouwer bewaart in de zestien koelcellen, naast eigen producten, ook aardappels, uien, wortels, witlofpennen, kolen en knollen van collega's uit de buurt. Daarnaast bewaart hij steeds meer tuinbouwproducten, zoals frambozen- en aardbeienplanten en bramen. Sinds vorig jaar heeft hij ook het Skal-certificaat voor het bewaren van biologische producten en Global Gap-certificering Opslag. Van Aart is sterk gegroeid sinds hij het bedrijf overnam en heeft inmiddels een koelcapaciteit voor 16.000 kisten met 2 kuub inhoud. De Zevenbergenaar doet het werk niet alleen. Zijn partner Angelique doet de administratie en in de twee drukste maanden van het jaar, oktober en november, werkt een zzp'er bij hem. Die komt soms ook op andere tijden, als dat nodig is. Bovendien komen zijn vader en de buurman regelmatig een handje helpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer