Grimme integreert groenteteelt volledig

Op Grimme Technica werden tal van noviteiten gepresenteerd. Een ervan was dat Grimme, naast de aardappel- en suikerbietentechniek, ook de groenteteelt als een volledige tak in het programma gaat opnemen.

Grimme+integreert+groenteteelt+volledig
© Eigen Foto

Grimme Technica werd vorige week voor de achtste keer gehouden. In de niet-Agritechnicajaren is het inmiddels vaste prik op de thuisbasis in Damme. Ook veel Nederlandse bezoekers weten de weg naar Damme te vinden. In tegenstelling tot voorgaande edities was de fabriek in bedrijf.

We kennen Grimme sinds jaar en dag van de aardappelrooiers. Maar twintig jaar geleden heeft de onderneming de eerste stap gezet naar het full-linerschap door inschuurlijnen in het programma op te nemen. In 2003 kwamen daar de bietenrooiers bij. Daar heeft Grimme nu een heel programma van.

Met de overname van collega Kleine kwamen de Matrix-bietenzaaimachines in het programma. In datzelfde jaar werd ook de Amerikaanse aardappelspecialist Spudnik overgenomen. In 2013 zette Grimme de volgende stap en nam het Deense Asa-Lift over, een fabrikant van groenteoogstmachines.

Aardappeltechniek brengt Grimme veruit meeste omzet

Groentetechniek als full-linertak

Aanvankelijk leek Asa-Lift er als een zelfstandige tak naast te leven, maar vanaf nu wil Grimme het merk volledig in de familie integreren en de groentetechniek uitbreiden tot een complete full-linertak. Als eerste is het Asa-Lift-blauw vervangen door het vertrouwde Grimme-rood. De oogstmachines van Asa-Lift worden uitgebreid met zaaibedbereiding, zaaitechniek en inschuurlijn.

Voor het zaaibed heeft Grimme nu een eigen ontwikkelde rijenfrees en voor het zaaien is Grimme een samenwerking aangegaan met het Engelse Stanhay. Tijdens de show werd een rijenfrees getoond met een aangekoppelde Grimme ProAir-pneumatische zaaimachine van Stanhay, in Grimme-kleuren.

Met de overname van Kleine breidde Grimme het programma voor de bietenteelt uit met de Matrix-precisiezaaimachine. Vorige week werden hierop een aantal vernieuwingen getoond. Deze is als twaalf- en/of achttienrijige zaaimachine leverbaar en naast bieten ook geschikt voor het zaaien van cichorei en koolzaad.

Nieuwe bedieningsterminal

Met ingang van het nieuwe jaar is een bedieningsterminal van 12 inch leverbaar waarop beeldfuncties zichtbaar zijn. Voor de als optie met sectieschakeling uitgeruste machines is nu de Clever Planting leverbaar, om de zaaiafstand van de bietenzaden aan te passen aan rijen die grenzen aan het spuitspoor.

Tien jaar geleden presenteerde Grimme de Rexor 620-bietenrooier met een 20-tons bunker. Vier jaar later kwam de Rexor 630 met een 30-tons bunker. In 2019 worden de nieuwe tweeassige Rexor 6200 en de drieassige Rexor 6300 Platinum verwelkomt.

Verbeterd reinigingssysteem

Nieuw aan deze machines is het verbeterde reinigingssysteem. Om het reinigen te optimaliseren, zijn de reinigingsroosters aan de zijkant vanuit de cabine eenvoudig aan de rooiomstandigheden aan te passen.

Aansluitend hierop is de capaciteit van de 90 centimeter brede opvoerband naar de bunker met 25 procent verhoogd. Om de beschadiging zo laag mogelijk te houden, is er in de bunker een gummivalbreker aangebracht. De nieuwe Rexors hebben een 653 pk Mercedes Benz-motor.

Hoewel de bieten- en groentetechniek zich snel ontwikkelen, is de omzet goed voor zo'n 10 tot 15 procent. Daaruit blijkt dat de aardappeltechniek voor Grimme de belangrijkste omzetbrenger is.

Nieuwe EVO 280

Bij de aardappelrooiers werd de nieuwe EVO 280 onder de aandacht gebracht als opvolger van de SE 150-60. Dit is een getrokken tweerijige bunkerrooier met een 8-tons bunker en drie reinigers. De capaciteit van het zeef- en reinigingsoppervlak is aanzienlijk groter dan die van de SE 150-60.

Als optie is de rooier met Terra Control te leveren voor een constante rooidiepte. Een andere optie is de al bestaande Vario Drive, waarmee de snelheid van de eerste rooimat traploos instelbaar is en de mat ook kan worden teruggedraaid.

Met de 8-tons bunker en standaard vulautomaat is de bunkercapaciteit 33 procent groter geworden. Opvallend is het nieuwe ontwerp dat doet denken aan de nieuwe EVO 290 die vorig jaar is geïntroduceerd. Met de geïntegreerde portaalas blijft de machine op transport binnen de 3 meter, maar tijdens het werk is deze uitschuifbaar tot 3,5 meter.

Website myGrimme krijgt doorontwikkeling
Op de Agritechnica 2017 introduceerde Grimme de website myGrimme waar gegevens over Grimme en de machines zijn te raadplegen. Deze krijgt nu een doorontwikkeling met de toevoeging van een webshop. De webshop wordt gratis toegankelijk voor klanten.
Bij storingen kan de klant het machinenummer ingeven. Vervolgens wordt de betreffende machine in de webshop geïdentificeerd en komen alle specifieke onderdelen in beeld. Dit geldt voor alle machines van Grimme vanaf 2012.Als er een onderdeel wordt bestelt, is het belangrijk dat dit ook het juiste onderdeel is voor de specifieke machine en niet iets wat erop lijkt. Het systeem informeert of en waar het betreffende onderdeel beschikbaar is. Bij de eigen dealer, bij een collega of anders bij de fabriek in Damme. Om het compleet te maken, bestaat vanaf april 2019 ook de mogelijkheid om het onderdeel via de computer af te rekenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer