Is groenteteler speelbal van de consument?

Veredelaars van groentegewassen denken graag mee met telers over nieuwe concepten voor de afzet van hun producten. Het is daarbij de vraag in hoeverre consumenten over tien jaar nog hele uien, bloemkolen of slakroppen kopen. Of kiezen ze dan alleen nog voor gesneden, bewerkte en verpakte groenten?

Is+groenteteler+speelbal+van+de+consument%3F
© Haijo Dodde

'Moet een teler zich de speelbal voelen van de consument, of moet hij de veranderende eisen aan zijn product juist aanpakken als een kans?', vraagt Paul Houtepen van communicatiebureau Imagro zich af.

Hij constateert dat consumentengedrag snel verandert en dat telers daar goed op kunnen inspelen. 'In de keten zorgt het bewerken van groenten voor steeds meer toegevoegde waarde', is zijn conclusie.

Ketendebat

Houtepen was vorige week een van de inleidende sprekers bij een ketendebat over trends en hypes op het gebied van groenteconsumptie, georganiseerd door Hazera in Warmenhuizen aansluitend op de open dagen van de zaadfirma's. De centrale vraag tijdens het debat was of er over tien jaar nog hele uien, bloemkolen, sluitkolen en kroppen sla worden gekocht.

We willen meer puur, meer keuze en minder lang in de keuken

Paul Houtepen, communicatieadviseur bij Imagro

De communicatieadviseur stelt dat gezond, gemak, meer smaak, variatie en transparantie de wensen zijn van de moderne consument. 'We willen meer puur, meer keuze, groenten van dichterbij en niet langer dan twintig minuten in de keuken staan.'

'Consument is baas'

Zülküf Yilmaz van Yilmaz Radijs in Poeldijk vertelt dat wat hem betreft de consument zijn baas is. 'Bij alle plannen die wij maken voor ons bedrijf, vragen we ons af wat de consument en retailer willen', aldus de agrarisch ondernemer van het jaar 2015.

De radijsteler vertelt dat hij de eerste jaren van zijn ondernemerschap vooral bezig is geweest met de teelt van zijn gewas. 'Dat is de laatste tien jaar flink veranderd. Nu besteed ik 50 procent van mijn tijd aan de afzet en de kwaliteit en presentatie van het product. Mijn strategie, mijn plannen voor investeringen en ideeën voor de toekomst laat ik afhangen van gesprekken met afnemers', vertelt Yilmaz tijdens het ketendebat van Hazera.

Zelf omschrijft de teler radijs als een zeer traditionele groente. 'Aanpassingen betekenen voor ons op dit moment dat we denken aan de mogelijkheden van een belichte teelt. We kunnen dan ook in de winter verse radijs leveren. Verder ben ik betrokken bij een nieuw project om radijs op water te telen. We moeten bekijken welke meerwaarde dat oplevert voor de afzet.'

Samen blok vormen

Yilmaz benadrukt dat groentetelers in de afzet meer met elkaar moeten overleggen over zaken als bijvoorbeeld kwaliteit en verpakking. Hij krijgt daarvoor bijval van Eric van Arendonk van Florpartners, een organisatie die gespecialiseerd is in het bij elkaar brengen van ketenpartijen.

'Groentetelers zitten in een markt en keten waarin handel en retail steeds groter worden. Om te overleven moeten telers meer samen een blok vormen en daarbij ook de veredelaars betrekken', vindt Van Arendonk.

'Gesloten ketens interessantst'

Gesloten ketens zijn volgens Van Arendonk voor telers uiteindelijk het interessantst. 'Retailers zoeken onderscheid en dat kan heel goed in de vorm van een specifieke groente of variëteit. Als telers samen met veredelaars een onderscheidend product kunnen leveren, dan zijn de marges in de keten een stuk aantrekkelijker. Honingtomaatjes is hiervan een mooi voorbeeld.'

Waar Hazera debatteert over het gedrag van consumenten, houdt Bejo zich bezig met de ontwikkeling van marktconcepten. De zaadfirma, ook gevestigd in Warmenhuizen, laat tijdens de open dagen zien hoe traditionele groenten geleidelijk transformeren in voedingsproducten die aansluiten bij de nieuwste wensen uit de voedselketen.

Telen voor nieuw segment

'Voor het bedenken en uitwerken van onze marktconcepten onderhouden we contacten met verwerkers, handelaren en de retail', vertelt Daniëlle Bruin, marketing- en communicatieadviseur bij Bejo. 'Een belangrijk doel is telers inspireren om gewassen te telen voor een nieuw segment. We doen in principe niet direct aan consumentenmarketing, maar waar mogelijk ondersteunen we de marktintroductie.'

Nieuw is het Bejo-concept Purple Power met focus op de voedingswaarde van paarse variëteiten van diverse groenten. Bruin laat paarse peen, paarse sprouting broccoli en rode bieten zien. 'Paarse groenten hebben een hoog gehalte aan antioxidanten en daarmee is paars de kleur van de gezondheid. Dat willen we met dit concept uitdragen naar de retail en consument.'

Concepten met snackgroenten en verse uien
Bestaande marktconcepten van Bejo zijn de Coolwrap met verse koolbladen, de gekleurde snackpeen in Cool Carrot Candy, de snackselderij in Krunchelly en de snackkoolrabi in Kohrispy. Daniëlle Bruin van Bejo vertelt dat verfijning van de concepten een continu proces is. 'Verder proberen we met gerichte communicatie via social media, maar ook kookdemo's, bezoekers van supermarkten in contact te brengen met de innovaties op het gebied van groenteconsumptie.' Het concept Delicioni voor de verkoop van verse uien is overgewaaid uit vooral Spanje. Dit zijn uien die niet zijn afgerijpt en ook niet gedroogd op het veld, maar vers met loof als witte of rode ui gebost worden aangeboden. 'Dit is enigszins vergelijkbaar met de stengelui en een mooie aanvulling op het bestaande uienschap', stelt Bruin. 'Binnen ons eigen sortiment hebben we diverse uienrassen die heel goed als vers geoogst product kunnen worden vermarkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    12° / 11°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer