CBS: meer biologische bestrijders in de kas
De toepassing van biologische bestrijders in de glastuinbouw is toegenomen in de periode 2012-2016. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.
In een eerdere voorlopige publicatie in april sprak het CBS nog over een daling van het aantal biologische bestrijders in de periode 2000-2016. LTO Glaskracht Nederland plaatste destijds direct kanttekeningen bij de cijfers. Het CBS komt nu ook zelf terug op die voorlopige conclusie.
De nieuwe aangepaste cijfers over het gebruik van de biologische bestrijders in de glastuinbouw zijn deze week gepubliceerd. In de periode 2012-2016 is het oppervlakte glastuinbouw met de toepassing van biobestrijders gestegen. In 2016 werd in 85 procent van de kassen gewerkt met deze bestrijders, in 2012 was dit in nog in ongeveer 70 procent.
• Lees ook: Middelenverbruik landbouw daalt met 3,5 procent
Geïntegreerde gewasbescherming is in onze sector de norm
Innovatie
In de meeste kassen worden biologische bestrijders zoals roofmijten en sluipwespen ingezet voor de bestrijding van ziekten of plagen. De telers van tomaten, komkommers en paprika’s werkten in 2016 in vrijwel alle kassen met biobestrijders. In 2012 werd er ook al in bijna alle tomatenkassen mee gewerkt. In de komkommer- en paprikateelt was dit toen nog in minder dan 90 procent van de kassen het geval.
In de sierteelt onder glas werden in 2016 in zeven op de tien kassen biologische bestrijders ingezet. Dit was in 2012 nog in 45 procent van de kassen.
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, is opgetogen over de nieuwe cijfers. 'De Nederlandse glastuinbouwsector is de kraamkamer van de biologische gewasbescherming. Geïntegreerde gewasbescherming is in onze sector de norm. Door innovatie en samenwerking kunnen we in de toekomst emissievrij en residuloos telen.'
Totale gebruik
In de Nederlandse glasgroentesector is het totale gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen het laagst van alle land- en tuinbouwsectoren. Per hectare was dit reeds laag door de toepassing van biologische bestrijders. Het verbruik is nu gestabiliseerd. Op alle vruchtgroentebedrijven worden biobestrijders ingezet om planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Slechts ter correctie worden gewasbeschermingsmiddelen ingezet.
Het totale gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen (in kilo's) in de snijbloemen en potplanten onder glas is met 37 procent gedaald. Tussen 2012 en 2016 is het totale areaal van deze sector ook afgenomen. Dit betekent nog steeds een aanzienlijke daling van het gebruik van chemie met ruim een kwart per hectare.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota M110GX
2014, € 38.000
-
Claas VOLTO 1320T
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 4345
2002, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %