Twee soorten knelgevallen fosfaatrechten
Minister Carola Schouten (LNV) ziet twee extra soorten knelgevallen voor fosfaatrechten. Het gaat daarbij om nieuw gestarte bedrijven en die door omstandigheden op de peildatum minimaal 5 procent minder vee op basis van fosfaatrechten hadden.
Het kortingspercentage is definitief vastgesteld op 8,3 procent. Dit is één procent méér dan zonder knelgevallenregeling was berekend. Om in aanmerking te komen voor die knelgevallenregeling moet een ondernemer wel zelf aantonen dat het bijvoorbeeld gaat om een nieuw gestart bedrijf. Het mag niet gaan om de voortzetting of doorstart van een bestaand bedrijf.
Dit nieuwe bedrijf moet wél vóór 2 juli 2015 onomkeerbare financiële verplichtingen zijn aangegaan. Verder moet het bedrijf tussen 1 januari 2014 en 2 juli 2015 aantoonbaar zijn gestart met het produceren van melk voor consumptie of verwerking en op 1 januari 2018 minimaal 15 melk- en kalfkoeien hebben.
Lager fosfaatrecht
Een tweede knelgeval is er voor bedrijven die op 2 juli als gevolg van omstandigheden minimaal 5 procent minder vee op basis van fosfaatrechten heeft. Oorzaken hiervan zijn bouwwerkzaamheden, diergezondheidsproblemen, ziekte dan wel van een direct familielid of een persoon van het samenwerkingsverband.
Bij deze knelgevallen wordt het fosfaatrecht bepaald aan de hand van het aantal stuks melkvee waarover deze melkveehouder zonder deze buitengewone omstandigheden zou beschikken.
Bedrijfsverplaatsing
Verder zijn er bedrijven aangemerkt als knelgeval wanneer ze afspraken hebben gemaakt waardoor ze geen volledige veebezetting hadden. Dat kan bijvoorbeeld vanwege een bedrijfsverplaatsing vanwege natuurontwikkeling of infrastructurele projecten of bedrijven die zijn geëxtensiveerd ten behoeve van natuurontwikkeling en hierdoor op 2 juli 2015 om deze reden geen of een onvoldoende veebezetting hadden.
Ook dit moet worden aangetoond middels van documenten die deelname aan publieke natuurontwikkelingsprojecten of publieke infrastructuurprojecten bewijzen. Hieruit moet blijken dat er sprake was van een wijziging van de bestemming van landbouwgrond in gebruik bij het bedrijf in verband met een natuurontwikkelings- of infrastructuurproject.
Direct verband
Hierbij dient er een direct verband te zijn tussen de vermindering van de grond in gebruik op het bedrijf en deze wijziging van de bestemming van (een deel van) de landbouwgrond op het bedrijf, ofwel een verkleining van de veestapel die het rechtstreeks gevolg is van een natuurontwikkelings- of infrastructuurproject.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Valtra T190
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
F15D
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %