Opvolging voor een derde Boskoopse kwekers onzeker
Op zo'n 190 van de ruim 500 boomkwekerijen in Boskoop is opvolging onzeker. Ondernemers zijn op deze bedrijven ouder dan 57 jaar. Dat concludeert Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop in haar rapport Ruimtegebrek Greenport Boskoop.
De stichting inventariseerde onder andere het huidige gebruik voor sierteelt en oppervlakte op ruim 1.945 hectare.
Vergrijzing
Volgens voorzitter Michiel Gerritsen van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop is deze vergrijzing vergelijkbaar met andere sectoren. 'We zien een afname van bedrijven, maar de bedrijven die blijven worden wel groter.'
Verder blijkt uit de inventarisatie dat het aantal perspectiefvolle bedrijven meer dan 85 procent van het areaal beslaat. Ongeveer 15 procent is op termijn alleen geschikt voor extensieve teelt of komt in aanmerking voor sanering.
De cijfers zijn hoopgevend, stelt Gerritsen. 'Mede door de opkrabbelende economie blijft Boskoop geschikt voor de boomteelt.'
Open grond afname
De stichting concludeert dat de teelt in open grond is afgenomen. Vooral kleinere percelen worden uit gebruik genomen en ingericht als weiland of voor de extensieve teelt van besheesters. Bedrijven die willen uitbreiden en op zoek zijn naar grotere, draagkrachtiger percelen, kunnen moeilijk slagen. Er wordt nog weinig te koop aangeboden bij makelaars in de omgeving.
De stichting verwacht dat de teelt in potten zonder recirculatie over tien jaar niet meer bestaat, omdat deze teelttechnisch minder mogelijkheden biedt.
Voor de teelt in potten met recirculatiesysteem lijkt de markt weer aan te trekken. Er worden nieuwe velden aangelegd.
Kassen
De teelt in kassen binnen het gebied is nauwelijks toegenomen. Voor een deel komt dit door de recessie, verklaart Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.
Door een overaanbod van kassen in nabijgelegen glastuinbouwgebieden was het voordeliger om op afstand te huren, dan te investeren op het eigen bedrijf.
Een andere oorzaak is dat er schermhallen worden aangeboden die kassen bijna evenaren in gebruik, maar een veel lagere investering vragen. Het nadeel van schermhallen is wel dat deze niet geschikt zijn voor overwinteren, geeft de stichting aan.
Kavelruil
Hoewel de waterhuishouding en infrastructuur in het grootste gedeelte van het gebied op orde zijn, moet er wel wat gebeuren om toekomstperspectief te blijven bieden aan de bedrijven, constateert de stichting. Voorbeelden om de schaalvergroting te stimuleren zijn kavelruil en mogelijkheden voor het dempen van sloten en het verplaatsen van bedrijfwoningen, -gebouwen en kassen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
VTM GM1250-2/7 Mestvork
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %