Spruiten vernietigen vanwege trips

Vanwege de hoge ziektedruk van trips besluiten meerdere Nederlandse spruitentelers op dit moment om hun gewas te vernietigen. Dat doen ze omdat een fatsoenlijke oogst niet meer mogelijk is.

Spruiten+vernietigen+vanwege+trips
© Haijo Dodde

Het beeld is schrijnend, schetst Cok van der Maarl, teeltspecialist van Agrifirm. In heel Nederland worden spruitenpercelen vernietigd omdat de spruiten onverkoopbaar zijn door vervuilingen van trips. 'Diverse telers overwegen serieus of ze volgend jaar nog wel door kunnen gaan met spruiten als er geen goede oplossingen zijn', verklaart Van der Maarl.

De problemen met trips dateren van zo'n vier of vijf jaar geleden. Aanvankelijk betrof de schade volgens Van der Maarl vooral percelen in Flevoland en West-Brabant. 'Nu echter is de trips in alle teeltgebieden te vinden. Afgelopen week zijn ook bijvoorbeeld percelen geklepeld in Bleiswijk en Goeree-Overflakkee. Soms kiezen spruitentelers ervoor om de struiken tijdens de oogst hoger te zagen, omdat de aantasting altijd onderin het gewas begint.'

Geen goede middelen

Groot probleem voor de spruitentelers is dat ze op dit moment geen goede middelen tot hun beschikking hebben om de trips te bestrijden. 'Alle gangbare insecticiden hebben slechts een nevenwerking op het plaaginsect. In de pijplijn zitten wel enkele nieuwe producten die weliswaar niet 100 procent werken, maar wel een goede beheersing mogelijk maken', aldus Van der Maarl.

Nederlandse spruitentelers zitten volgens Peter van 't Westeinde, Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) voor vollegrondsgroenten binnen LTO, vooral te wachten op een toelating van Benevia. Dit middel op basis van de werkzame stof cyantraniliprole is wel toegelaten in onder meer België en Groot-Brittannië.

Voor het nieuwe teeltseizoen ligt er een aanvraag voor een reguliere toelating van Benevia bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). 'Omdat er Europees al sprake is van een zonale toelating, moet het Ctgb binnen 120 dagen uitsluitsel geven. Als we voor 1 december aanstaande nog geen toelating hebben, dan overwegen we om voor 2018 een tijdelijke vrijstelling voor dit middel aan te vragen', vertelt Van 't Westeinde, namens de LTO-gewascommissie spruiten.

Slagkracht

Niels Zuurbier, voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroenten van LTO, vindt het hoog tijd dat de nijpende situatie van de bestrijding van trips in spruiten goed onder de aandacht komt. 'We moeten de schade in de spruitkool niet onderschatten en goed in beeld brengen', zegt Zuurbier. 'Voor de slagkracht om betere middelen beschikbaar te krijgen is het echter goed om aan te geven dat de problemen met trips ook spelen in onder meer uien, prei en sluitkool.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer