Kloof met burger dichten via dak met zonnepanelen

Melkveehouders Johan en Angelien Vernooij uit Werkhoven stellen hun dak beschikbaar voor zonnepanelen voor hun dorpsgenoten. Samen met LTO Noord en de lokale milieugroep willen ze zo de kloof met de burger verkleinen.

Kloof+met+burger+dichten+via+dak+met+zonnepanelen
© William Hoogteyling

Melkveehouder Johan Vernooij uit Werkhoven had zelf al plannen om het dak van zijn loopstallen te gebruiken om zonnepanelen op te leggen. Bij de bouw in 2008 en 2009 had hij daar al rekening mee gehouden. Op een avond van de lokale afdeling van het CDA sprak Vernooij met Harry Kager, specialist bodem en water bij de ZLTO en LTO Nederland en actief als programmaleider energie & klimaat van de Duurzame Zuivelketen (DZK).

Kager wees Vernooij op de mogelijkheid dat zijn dak ook voor dorpsgenoten in te zetten was. 'LTO is een van de ondertekenaars van het Energieakkoord voor duurzame groei. Dat zien we vooral terug in de glastuinbouw, maar ook in andere sectoren valt er winst te behalen', licht de LTO'er toe.

Postcoderoosprojecten

Kager kende het principe van de Postcoderoosprojecten. Deze term komt van de rijksoverheid, die in 2014 kwam met de Regeling Verlaagd Tarief. Deze regeling geeft mensen die op een collectieve manier zonne-energie opwekken, fiscale voordelen.

Niet alleen particulieren kunnen inschrijven, ook bedrijven en verenigingen

Johan Vernooij, melkveehouder in Werkhoven

De Postcoderoos staat voor de regio die gebruik mag maken van de regeling; de postcode waar het betreffende dak in staat en de postcodegebieden daar direct omheen, de blaadjes van de roos.

LTO Ledenvoordeel

Met zijn tweeën waren Vernooij en Kager dit project aan het optuigen. Kager regelde een goede deal voor de zonnepanelen via LTO Ledenvoordeel. Verder bleek het een ingewikkeld proces. Kager: 'Je hebt met heel veel partijen te maken. De regels van het Postcoderoosprincipe zijn gecompliceerd.'

Daarom kwam het de heren goed uit toen ze hoorden dat elders in de gemeente mensen met eenzelfde project bezig waren. De grote trekker is de Energiegroep Bunnik. Deze vrijwilligersorganisatie werkt al jaren aan energiebesparing en energieopwekking in de gemeente. Sinds een jaar is de groep bezig met het opzetten van een project voor zonne-energie.

Bestuurlijk akkoord

Gemeente Bunnik sloot in april een bestuurlijk akkoord rondom het gemeentelijk zonneplan 'Heel Bunnik in de zon'. Hierdoor was er vanuit die hoek budget voor het Postcoderoosproject. Na verschillende daken in de gemeente overwogen te hebben, bleek het dak van de gemeentewerf in Bunnik de beste optie voor 260 zonnepanelen. Daar kwam het dak van Vernooij nu bij, met ruimte voor 320 zonnepanelen.

In april werd ook Buurtstroom Utrecht betrokken bij het project. Deze groep heeft in de stad Utrecht ervaring met Postcoderoosprojecten en gaat ook in gemeente Bunnik de administratie en coördinatie op zich nemen. De gemeente betaalt hiervoor. In de stad draaien al twee projecten, drie andere zijn in de opstartfase. Voor Buurtstroom is dit het eerste project in het buitengebied.

Grootste klant

De inschrijving op de zonnepanelen werd half september geopend. Inwoners van Werkhoven, Bunnik en omliggende postcodegebieden kunnen aangeven hoeveel zonnepanelen ze willen afnemen. De eerste 10.000 kilowattuur in Werkhoven is voor Vernooij zelf, waarmee de melkveehouder de grootste klant is. Verder ontvangt hij straks dakhuur.

'Het verdienmodel is niet geweldig, maar Vernooij hoeft er ook niet op in te leveren', vertelt Kager. De aanleg van een grootverbruikersaansluiting en andere kosten zitten in de prijs van de zonnepanelen inbegrepen.

Imago

Voor Vernooij is het belangrijk dat hij laat zien dat hij het beste voorheeft met het dorp. 'Sinds een ruilverkaveling heb ik maisland aan de andere kant van het dorp. De loonwerker moet dwars door het dorp, langs de school. Dat is niet goed voor je imago.' Hij en zijn vrouw doen veel meer voor het dorp, zoals schoolklassen rondleiden en ze zijn erkend leer-werkbedrijf.

Met het zonnepanelenproject wil Vernooij ook dorpsgenoten die zelf geen geschikt dak hebben, de mogelijkheid bieden zonne-energie op te wekken. 'Niet alleen particulieren kunnen inschrijven, ook bedrijven en verenigingen.'

Kans

Dergelijke projecten komen nog niet veel voor in Nederland. Kager: 'Het is voor de sector een kans, maar we kunnen dit niet alleen.'

De kracht van de belangenorganisatie ligt in het inkopen van de zonnepanelen met ledenvoordeel. Maar omdat er geen groot verdienmodel op zit, is samenwerking met burgers nodig. 'Met medewerking van de Energiegroep Bunnik kan het. Elke veehouder die een dergelijk project wil optuigen, moet allereerst op zoek naar gedreven burgers met hart voor duurzame energie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer