Solynta maakt aardappel resistent tegen phytophthora
Het Nederlandse bedrijf Solynta presenteert woensdag aardappelen met tweevoudige weerstanden tegen phytophthora, waarbij geen gebruik is gemaakt van genetische modificatietechnieken.
De gevreesde aardappelziekte phytophthora zorgt voor veel schade en slaagt er tot nu toe steeds in om in aardappels ingebouwde enkelvoudige weerstanden te doorbreken. Met meervoudige bescherming blijven de rassen hier in principe voor lange tijd van gevrijwaard.
Het inbouwen van één resistentie is normaal gesproken al een langdurig proces dat snel vijftien jaar duurt. De inbouw van meerdere resistenties tegelijk is nog lastiger. Solynta is het gelukt en verwacht nog vier à vijf jaar nodig te hebben voordat boeren de nieuwe aardappels kunnen telen.
Snelheid bij de ontwikkeling van nieuwe rassen is daarbij belangrijk om de schade van nieuwe ziektevarianten te beperken. Volgens directeur Hein Kruy kan zijn bedrijf de resistentie tegen phytophthora zelfs snel uitbreiden naar drie, vier of nog meer resistenties.
Solynta verwacht nog zo'n vijf jaar nodig te hebben voordat boeren de nieuwe aardappels kunnen telen
Reseachproject
In een door de EU ondersteund researchproject toont Solynta aan dat hybrideveredeling bij aardappelen mogelijk is en in slechts twee jaar tijd een dubbele resistentie tegen phytophthora in een bestaande variëteit is in te bouwen.
Met hybrideveredeling is het mogelijk om aardappelen snel te verbeteren door het combineren van gunstige eigenschappen van verschillende ouders in de nakomeling. Bijvoorbeeld de ziekteresistentie uit de moeder combineren met de hoge opbrengst van de vader door deze te kruisen, net zoals bij bijvoorbeeld tomaat of paprika.
Traditionele manier
Solynta richt zich al ruim tien jaar op de hybrideveredeling van aardappelen. Bij hybrideveredeling gaat het om een traditionele manier van veredelen, waarbij geen gebruik is gemaakt van genetisch modificatietechnieken.
Het veredelingsbedrijf heeft het afgelopen jaar uit ouderlijnen een groot aantal hybride aardappelrassen getest. Deze hybrideaardappelen hebben voldoende groeikracht en het vermogen om een goede productie te leveren.
Zaadjes
De technologische doorbraak bij Solynta maakt het mogelijk om binnenkort aardappelen te distribueren in de vorm van 25 gram zaadjes in plaats van 2.500 kilo pootgoedknollen. Deze zaadjes zijn gezond terwijl pootgoed altijd in meer of minder mate kan zijn aangetast door ziektes.
Bovendien gaat het opschalen met zaadjes sneller dan via knollen: bij hybrideverdeling zijn 25 miljoen 'kopietjes' met zaadjes mogelijk ten opzichte van 10 'kopietjes' per jaar bij knollen.
Overigens gaat Solynta ervan uit dat ook in de toekomst vooral pootgoed gebruikt wordt als uitgangsmateriaal voor de consumptieteelt, want poters zijn robuuster dan zaailingen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Euro aansluitbord
Gebruikt, € 300
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
-
Withag weidesleep 6 mtr hydro
Gebruikt, P.O.A.
-
T7.200 Auto Command CVT
Gebruikt, € 69.750
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %