Droogte geeft tarweprijs boost
De theoretische tarwevoorraad in de EU daalt in twee jaar van 14,7 miljoen ton tot 10,8 miljoen ton. De kleinere voorraad in combinatie met droogte in diverse teeltregio's zorgt voor een betere prijsvorming.
In de Verenigde Staten, Canada en Australië stegen de tarwenoteringen vanaf begin juni met zo'n 30 procent. Ook in de EU, Argentinië en het Zwarte Zeegebied zijn de prijzen beter, maar wel iets minder spectaculair. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt in het weekbericht granen dat de boost van de tarweprijs het gevolg is van kleinere arealen en matige groeiomstandigheden.
ABN Amro schrijft in een analyse dat het wereldareaal aan tarwe in 45 jaar niet meer zo laag is geweest. Met name in de Verenigde Staten zien veel graantelers meer perspectief in soja, terwijl in Europa in de inzaai van tarwe achterblijft door de uitbreiding van suikerbieten.
Kleiner areaal
Uit de gegevens van Copa-Cogeca blijkt dat in de EU het tarweareaal afneemt met zo'n 200.000 hectare tot minder dan 24 miljoen hectare. Dit wordt volgens de prognoses wel gecompenseerd door ruim 5 procent hogere hectareopbrengsten.
De reden dat de Europese tarwevoorraad daalt, heeft niet zozeer te maken met lagere opbrengsten of een groter intern verbruik, maar vooral met een groter exportvolume
Het kleinere areaal is ook de reden dat International Grains Council (IGC) de verwachte wereldtarweoogst voor 2017-2018 vaststelt op 735 miljoen ton. Dat is 2,5 procent lager dan de vorige oogst. IGC gaat ervan uit dat de productie en het verbruik van tarwe in evenwicht zijn. De wereldvoorraad blijft stabiel op 241 miljoen ton. Dat is altijd nog goed voor 17,1 weken consumptie, maar wel met de aantekening dat de helft van de voorraad strategisch opgeslagen ligt in China.
4,8 weken consumptie
Op de Europese tarwebalans daalt de berekende voorraad van 14,7 miljoen ton op 1 juli 2016 naar 10,8 miljoen ton op 30 juni 2018, meldt de Europese Commissie. In weken consumptie gaat het om een daling van 6,6 naar 4,8 weken.
De reden dat de Europese tarwevoorraad daalt, heeft niet zozeer te maken met lagere opbrengsten of een groter intern verbruik, maar vooral met een groter exportvolume. De Europese Commissie verwacht dat de tarwe-export met bijna 2 miljoen ton toeneemt tot 26,5 miljoen ton.
Tegenvallende groeiomstandigheden
De reden dat de tarwemarkt juist nu te maken heeft met een opwaartse prijsdruk is het gevolg van tegenvallende groeiomstandigheden in diverse teeltregio's. In delen van de Verenigde Staten en Canada is het erg droog, meldt USDA. Het Amerikaanse landbouwministerie schat het aandeel gewassen met een goede kwaliteit op minder dan 40 procent.
In Oekraïne is de graanoogst begonnen met tegenvallende opbrengsten. Vorige week was zo'n 5 procent van het tarweareaal gedorst en de eerste opbrengsten zijn 11 procent lager dan in 2016.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH 1101 TRANS
2007, € 7.000
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 2026R (HG) #27680
Gebruikt, € 28.300
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %