Certificering nekt inhouding huisvestingskosten

Agrarische werkgevers mogen huisvestingskosten van werknemers niet meer in te houden op het wettelijk minimumloon. De vereiste certificering van de huisvesting blijkt in de praktijk niet te realiseren.

Certificering+nekt+inhouding+huisvestingskosten
© Michiel Elands

De Wet aanpak schijnconstructies stelt voorwaarden aan de inhouding van huisvestingskosten op het minimumloon. Een daarvan is dat de betreffende huisvesting officieel is gecertificeerd.

Het probleem is dat er geen certificerende instellingen zijn die op basis van cao-normen de kwaliteit van huisvesting kunnen controleren. 'Agrarische werkgevers kunnen hun huisvesting op dit moment niet laten certificeren', concludeert Wim van den Boomen, LTO-portefeuillehouder Sociale Zaken.

Boete dreigt

De Inspectie SZW heeft LTO laten weten bij controles extra te zullen letten op inhoudingen op het wettelijk minimumloon. Werkgevers die niet voldoen aan de wettelijke eisen, krijgen een boete.

LTO wijst erop dat vergunningen van gemeenten en controles door gemeenten en brandweer niet gelijkwaardig zijn aan certificering. Het is beter om huisvestingskosten buiten de loonstrook om bij de werknemer te factureren en te innen via (pin)betaling of automatische incasso.

Onwenselijk

LTO noemt het onwenselijk dat werkgevers huisvestingskosten niet meer kunnen inhouden op het loon. 'Het alternatief geeft veel onzekerheid en meer administratieve lasten bij de werkgevers', aldus Van den Boomen. Hij meldt dat LTO in gesprek is met het ministerie van SZW om snel een oplossing te vinden die werkbaar is voor alle agrarische werkgevers die huisvesting bieden aan hun medewerkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer