Proef met infiltratiesysteem hoge zandgrond
Alles begint met een goed idee. Dat moet Léon Steenbergen, graszodenkweker in Vinkel, hebben gedacht toen hij acht jaar geleden een systeem bedacht om met water uit de natte gronden zijn droge gronden te voorzien van water.
De 15 hectaren op zijn bedrijf kennen hoge en dieper gelegen gronden, ofwel droge en natte percelen. Het water in de natte delen voert Steenbergen af naar het oppervlaktewater van de Maas door gebruik te maken van peilgestuurde drainage en de hoger gelegen delen beregent hij als het nodig is met grondwater.
Zonde, vindt de kweker. Want, zo redeneert hij, als ik nu eens dat drainagewater gebruik om de grondwatervoorraad op de hoger gelegen gronden aan te vullen, dan hoef ik minder duur en kostbaar grondwater te verspillen voor beregening.
Waterschap
Samen met ZLTO-adviseur Bart Bardoel zette de kweker zijn idee op papier. Het sloeg aan bij waterschap Aa en Maas, dat bezig was met het Deltaplan Hoge Zandgronden. Daarin hebben diverse partners met elkaar als doel gesteld om de beschikbaarheid van voldoende schoon grond- en oppervlaktewater voor langere termijn veilig te stellen.
Ik verwacht dat ik alleen nog tijdens extreme droogte hoef te beregenen
'Onderdeel daarvan was het GGOR-project,' licht waterbeheerder Tonny Steenbakkers van het waterschap toe. GGOR staat voor Gewenst Grond- en Oppervlaktewaterregime. 'Binnen dit project werd in een groot gebied geïnventariseerd waar peiloptimalisatie een oplossing zou kunnen zijn voor droge en natte gronden op landbouwpercelen. Het voorstel van Léon Steenbergen sloot hier goed op aan.'
Leren
Het waterschap gaat deze maatregel op het land van Steenbergen uitgebreid monitoren om ervan te kunnen leren hoe en of deze maatregel ook elders ingezet zou kunnen worden. Niet alleen Steenbergen, maar ook andere ondernemers en omwonenden profiteren mee. Dat was voor het waterschap een voorwaarde om te investeren in de aanleg van de infiltratievoorzieningen en het beheer en onderhoud ervan.
Het systeem van put, pomp en persleidingen wordt momenteel op het land van de graszodenkweker aangelegd. Op de aanpalende gronden is een sloot gegraven. 'Deze sluit aan op het bestaande slotenstelsel en zal zorgen voor de verdeling van het drainagewater en oppervlaktewater naar het achterland, zodat ook andere ondernemers, omwonenden en de natuur van water worden voorzien,' aldus Steenbakkers.
Meer voordelen
Steenbergen ziet meer voordelen. 'Voor mooie grasmatten zijn hulpmiddelen nodig. Als de grond in orde is, hoef ik minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Bovendien behoud ik mijn beregeningsrechten. Ik verwacht dat ik alleen nog tijdens extreme droogte hoef te beregenen.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (ZOB) #26752
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
T6.180 DC StageV
Gebruikt, € 144.900
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %