Een op tien boomkwekers wil uitbreiden
Van de Nederlandse boomkwekers heeft zo'n 10 procent plannen om uit te breiden. Dat meldt het agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel.
Het percentage groeiers (9,7 procent) wijkt nauwelijks af van eerdere jaren. In de voorgaande peiling zei 9,4 procent het bedrijf te willen uitbreiden. De meeste uitbreidingsplannen (ruim 15 procent) zijn terug te vinden op de grotere boomkwekerijen met meer dan 20 hectare grond.
Ook de hoeveelheid bedrijven die wil stoppen, ligt in lijn met eerdere jaren. AgriDirect meldt dat bijna 12 procent van de boomkwekers het bedrijf wil beëindigen of wil afbouwen. De meeste stoppers hebben een klein bedrijf met een oppervlakte van minder dan 4 hectare.
Meer opvolgers
Meer dan een kwart van boomteeltbedrijven rekent op een opvolger, blijkt verder uit het onderzoek. Voor 12 procent van de ondernemingen staat de opvolger klaar, op 15 procent is de opvolger al in de maatschap opgenomen. In 2015 lag het totale percentage opvolgers met 25,2 iets lager. Op de boomkwekerijen met meer dan 20 hectare grond staan relatief gezien beduidend meer opvolgers klaar dan op de kleinere.
AgriDirect peilde de boomkwekers in december 2016. Ruim negenhonderd telers zijn ondervraagd naar hun toekomstverwachtingen. In de uitkomsten zijn teeltbedrijven vanaf 2 hectare betrokken.
Per teelt verschillend
Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO vakgroep Bomen en Vaste Planten, kan zich goed vinden in het beeld dat AgriDirect over de boomkwekerijsector schetst. 'De boomkwekerij is een vrij stabiele sector, alleen verschilt de situatie per teelt. Zo bevinden de zwaardere laanbomentelers zich op dit moment in een overlevingsstrijd, werken de telers van de lichtere laanbomen aan hun herstel en is de situatie onder fruitbomentelers sterk afhankelijk van de opbrengst die voortkomt uit de fruitteelten.'
'Bij de vaste planten merken we het meteen als de economie weer aantrekt en op dit moment wordt de markt van sierheesters, die uiteindelijk bij de hoveniers terecht komen, steeds levendiger. De coniferensector krabbelt op vanuit een behoorlijke dal en de buxusmarkt is helaas flink gekrompen. Dan zijn er nog de rozenkwekerijen, de bedrijven die de hele cyclus in handen hebben van teelt tot aan verpakking. Die doen het vaak het best. Ze kunnen de concurrentie aangaan met de rest én het buitenland.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 8030
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, P.O.A.
-
John Deere - 6120M CQ
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %