Nog veel mestvocht en kuilvoersap in sloot

Waterschap Vallei en Veluwe constateerde in 2016 nog te veel overtredingen op boerenerven. Veel mestvocht en kuilvoersappen gaan de sloot in, vaak verdund met regenwater.

Nog+veel+mestvocht+en+kuilvoersap+in+sloot
© Koos van der Spek

Tot die conclusie komt het waterschap in de agrarische nieuwsbrief die deze maand naar de boeren in het werkgebied is gestuurd. Handhavers van Vallei en Veluwe hebben in het afgelopen jaar veel overtredingen geconstateerd. Veel boeren treffen kennelijk nog onvoldoende maatregelen rond de de mestopslag of de kuilvoeropslag. Hier ligt dus nog wel een uitdaging voor de agrarische sector', zegt dagelijks bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van het waterschap.

Schoonman realiseert zich dat maatregelen tegen erfafspoeling gewoon geld kosten en geen financiële voordelen opleveren. 'Er is geen verdienmodel. Maar dat ontslaat agrariërs niet van de taak om bewust om te gaan met mestvocht, kuilvoersappen en spoelwater. Als waterschap zijn we verantwoordelijk voor een goede oppervlaktewaterkwaliteit, dus moeten we handhaven. En de maatschappij kijkt ook mee.'

Bewustwording

Volgens Schoonman gaat het in de eerst plaats om bewustwording. 'Het zit 'm niet alleen in dure maatregelen. Gehakseld stro onder een kuil aanbrengen kost bijvoorbeeld niet zoveel. Het is ook gewoon een kwestie van een keer doen.'

Vallei en Veluwe blijft inzetten op voorlichting en bewustwording. Via de website Goed Boerenerf Wijzer kunnen boeren advies inwinnen over welke aanpassingen voor hun bedrijf nodig zijn. Verder worden er wetenswaardigheden en tips gedeeld. Het advies is onafhankelijk, vrijblijvend en anoniem.

Niet concreet

Projecten op het gebied van erfafspoeling, zoals elders in het land, zijn er in het werkgebied van het waterschap nog niet. Via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) zou dat in de nabije toekomst wel kunnen.

Het streven is om ook in het werkgebied van Vallei en Veluwe met DAW aan de slag te gaan, maar plannen daartoe zijn nog onvoldoende concreet, volgens waterportefeuillehouder Henk Jolink van LTO Noord regio Oost.

Een-op-een

'Boeren kunnen wel een-op-een met het waterschap wat regelen. Als er zand in de buurt vrijkomt, kan dat bijvoorbeeld naar een boer, die er zijn erf en kuilplaten mee aan kan passen. En je zou samen ook eens beter moeten kijken naar simpele en bruikbare voorzieningen zoals een zinksloot', aldus Jolink.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer