Stolk Flora teelt Phalaenopsis in harmonie met natuur
Jan Stolk van Stolk Flora heeft in november op de Trade Flair in Aalsmeer 'Your Natural Orchid' gepresenteerd. De kweker wil een verantwoord geteelde Phalaenopsis bieden, waarop geen residu van chemische middelen is te vinden.
Het assortiment van orchideeënkwekerij Stolk Flora bestaat uit een groot aantal verschillende soorten Phalaenopsis. Het bedrijf heeft vestigingen in Bleiswijk en Bergschenhoek. Eigenaar Jan Stolk heeft gekozen voor teelt in harmonie met de natuur.
Op de Trade Fair in Aalsmeer van Royal FloraHolland heeft de kwekerij 'Your Natural Orchid' gepresenteerd. 'Ik wil communiceren wat ik doe, zodat de consument weet dat onze Phalaenopsis een andere plant is. We laten onze orchideeën opgroeien zoals ze al eeuwen gewend zijn', zegt Stolk.
Potcover
'Aan de binnenkant van de potcover en op het etiket staan onze missie en visie afgedrukt. Ik garandeer dat er geen enkel residu van chemische middelen op onze planten is te vinden. Als we gewasbeschermingsmiddelen inzetten, zijn die altijd bijvriendelijk en biologisch', garandeert hij.
'In het voorjaar heb ik met een Prezi-presentatie mijn klanten al laten weten waar ik wil staan in 2020. De wereld moet veranderen; we moeten meer respect hebben voor de aarde.'
Persoonlijke missie
Zo'n vijf jaar geleden is Stolk begonnen om zijn bedrijf vrij te maken van chemische middelen. 'Voor alles wat je doodmaakt, krijg je ellende terug, daar ben ik van overtuigd. Daarom heb ik de tekst in de potcover ook persoonlijk ondertekend. Dat is geen onderdeel van een gladde marketingcampagne of een schreeuw om aandacht, maar mijn persoonlijke missie', zegt hij.
'Ik wil op een verantwoorde wijze produceren. Dat kost geld en loont nog niet. Maar ik weet zeker dat we op de goede weg zitten. Ik draag sportsokken, geen geitenwollen sokken, want ik heb een plantenfabriek te runnen, die verantwoord moet draaien.'
Familiebedrijf
Stolk Flora is een familiebedrijf en Stolk is de vierde generatie. Zijn vader teelde sla en tomaten, maar voor tomaten was Stolk allergisch. Daarom is hij in 1997 verdergegaan met de teelt van Phalaenopsis. Het bedrijf is meegegroeid met de markt: in 2000 ging de vestiging in Bergschenhoek open, in 2007 gevolgd door die in Bleiswijk. Daarmee heeft Stolk Flora nu de beschikking over 6,1 hectare kas.
De zeventien vaste medewerkers, die voor een groot deel al jaren bij het bedrijf werken, vormen een hecht team. Daarnaast schakelt Stolk Flora over het jaar heen zo'n veertig uitzendkrachten in.
Respect voor de mens
'We maken geen verschil tussen vaste medewerkers en uitzendkrachten. Ze werken volgens dezelfde cao en hebben dezelfde rechten. Wij gaan uit van respect voor de mens', legt Stolk uit. 'Vlak na de opening van de vestiging in Bleiswijk brak de crisis uit. Daar word je inventief van. Dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden, kun je, want onder druk wordt alles vloeibaar. Dat gaat niet vanzelf, maar het resultaat is dat we met elkaar beter, slimmer en efficiënter zijn gaan werken', vertelt hij.
'We wekken onze elektriciteit zelf op en leveren een deel terug aan het elektriciteitsnet. Voor onze planten gebruiken we regenwater, dat we na gebruik recyclen. Afval scheiden we zoveel mogelijk, zodat het ook kan worden hergebruikt', somt Stolk op.
Bark
'We telen met het natuurproduct bark als substraat. Dat is schors van de Pinus pinaster, een zeeden die langs de Portugese kust groeit. Orchideeën groeien van nature in de oksels van bomen. Ze houden er niet van om met hun wortels in het water te staan, maar willen een luchtige ondergrond. Bark is een natuurlijk afvalproduct, waarvoor we geen roofbouw hoeven te plegen.'
Bij het kweken van planten is het volgens Stolk belangrijk om al je zintuigen te gebruiken. 'Ik loop graag door de kas. Elk ras dat we op de markt brengen, hebben we getoetst op kwaliteit. We werken aan de toekomst en vernieuwing blijft nodig. We maken daarbij keuzes gebaseerd op feiten. Soms halen planten met mooie bloemen de eindstreep niet, maar dat hoort nu eenmaal bij het ondernemen. Ik ga regelmatig bij bloeiproeven kijken en herken planten aan hun blad en andere details. Dat vind ik leuk, daar heb ik echt lol in. En ik ben niet wispelturig: ik kies voor grote bloemen met lange ranken en warme kleuren.'
Boodschap
Stolk vindt het mooi dat stoffen in de natuur elkaar versterken en zorgen voor de vitale groeikracht van planten. 'Planten worden ziek als ze uit hun evenwicht raken. De juiste voedingsstoffen stimuleren de wortelvorming en het bodemleven. Die boodschap wil ik blijven vertellen, dat is geen verloren strijd. Als je niets zegt, verandert er ook niets. Ik wil de consument een verantwoord geteelde Phalaenopsis bieden.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2008, € 33.500
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (WD) #46915
Gebruikt, € 56.580
-
Lemken Juwel 8
2011, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %