'Onze opdracht is: omschakelen naar duurzame landbouw'
De agrarische sector, wereldwijd en ketenbreed, moet omschakelen naar duurzaam produceren. 'Dat is onze opdracht', stelde akkerbouwer Joris Baecke tijdens een debat van de Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) over de voedselzekerheid en klimaatverandering op de Grüne Woche in Berlijn.
Waarom deed u mee aan het debat?
'Ik was als boer uitgenodigd om aan het debat deel te nemen. Het gaat tenslotte om een essentieel vraagstuk. Volgens berekeningen groeit de wereldbevolking naar 9 miljard mensen. Van hen lijdt 1 miljard honger. Dat is al schrijnend genoeg.
'Als er geen extra voedsel wordt geproduceerd, groeit die groep. De land- en tuinbouw staat natuurlijk aan de basis van de voedselproductie. Als daarover een discussie is, moeten we er ook bij zijn.
'Als Nederland kunnen we bovendien met onze uitgebreide kennis en uitgangsmateriaal een grote rol spelen in het verhogen van de productie. Dat moet dan ook op een manier dat het geen nadelige gevolgen heeft voor onze omgeving.'
Wat was uw boodschap?
'Klimaatverandering heeft gevolgen voor de sector. Maar wij bieden ook de oplossingen. Dat signaal heb ik duidelijk afgegeven. Maar dan moeten we ons wel richten op duurzaam produceren. Dat is onze opdracht.
'Dat vraagt om een omschakeling in de mindset, wereldwijd en door de hele keten. Hoe geef ik mijn bedrijf een beter en gezonder rendement als ik het doorgeef aan de volgende generatie. Dat is verduurzaming.
'Concrete voorbeelden zijn er genoeg. Als we het organische stofgehalte in de bodem kunnen verhogen, dan heeft dat een positief effect op het CO2-gehalte in de atmosfeer.'
Moeten we die verduurzaming verplichten of stimuleren bij boeren?
'Dat laatste. Vooral kennisdeling moet prioriteit worden. Met 'best practices' moeten we van elkaar kunnen leren. Ook propageer ik nieuwe technologieën: nieuwe rassen, precisielandbouw, middelen en maatregelen. Die zijn nodig om stappen te kunnen zetten.
'De politiek en de maatschappij moeten niet bang zijn voor ggo's. De techniek kan ertoe leiden dat je lokale bevolkingen kunt voeden. Dat moeten we omarmen. Het mag echter niet betekenen dat een paar multinationals volledig grip op de voedselproductie krijgen.'
Wat moet er verder gebeuren?
'Ik doe een dringende oproep voor een brede kwekersvrijstelling. Het Europees Parlement en de Commissie houden zich hiermee bezig. Vrije toegang tot uitgangsmateriaal voor kwekers is belangrijk omdat ook kleinere telers met nieuwe planteigenschappen aan de slag kunnen.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (MM) #510226
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %