Vergroen belastingstelsel

Vergroen+belastingstelsel
© Nieuwe Oogst

Het debat over het belastingstelsel in de Tweede Kamer is deze week onvoldoende benut om vergroening te stimuleren. We hebben veel te bieden, denk aan zonnepanelen, warmteopslag, windmolens, aardwarmte en biomassa.
Enkele cijfers: agrariërs zijn goed voor 45 procent van de productie van hernieuwbare energie. De sector ligt op koers met de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De energiebesparing van de glastuinbouw is maar liefst 8 procent van de totale doelstelling.
Met duurzame energie is nog een wereld te winnen. Daarbij past een ander fiscaal klimaat, dat ondernemers niet ontmoedigt en afremt, maar juist prikkelt en stimuleert. De overheid zit te vast op het spoor van ‘wie energie verbruikt, moet belasting betalen’. De denklijn moet worden: maak schone energie aantrekkelijk en moedig de productie van schone energie aan door deze fiscaal te ontzien.
De eerste lokale energiecoöperaties zijn er al. Burgers, boeren en buitenlui doen er goed aan om met duurzame energie de handen ineen te slaan en dergelijke coöperaties te vormen. Een bedrijf kan het etiket ‘energieneutraal’ hebben, maar dat kan ook gelden voor een dorp of naburige dorpen samen.
Voor kleinschalige energiecoöperaties zijn krachtdadige trekkers nodig, waaronder boeren en tuinders die uitgaan van eigen kracht. De overheid kan die groep mobiliseren door zo’n coöperatie vrij te stellen van energiebelasting. Maak het belastingstelsel groener. Beloon ondernemers die broeikasgassen vastleggen of reduceren.
De boodschap is helder: moderne landbouw staat voor goed voedsel en verantwoord landschapbeheer en is koploper met duurzame energie.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer