Veearts wil antibiotica verder terugdringen

Dierenartsen gaan vanaf dit jaar met benchmarkwaarden werken, om het antibioticagebruik terug te dringen. Bij een dierdagdosering per jaar boven zes zijn directe maatregelen nodig om het antibioticumgebruik op het melkveebedrijf snel te verlagen.

Veearts+wil+antibiotica+verder+terugdringen
© nieuwe oogst

Daarnaast gaan dierenartsen zelf benchmarken, door elkaars behandelplannen te bekijken. Dat bleek vanmorgen tijdens de bijeenkomst van de vakgroep Melkveehouderij van LTO bij de Radstake in Heelweg.

Bij de gemiddelde benchmarkwaarden 2014 van SDa (authoriteit diergeneesmiddelen) voor melkvee worden zogenoemde gebieden gebruikt: streefgebied, signaleringsgebied en actiegebied.

Streefgebied

Het streefgebied geldt bij een dierdagdosering (ddd) van lager dan vier. Bij deze waarde zijn geen directe maatregelen nodig om het antibioticagebruik terug te dringen.

Bij een ddd tussen vier en zes is het signaleringsgebied; het antibioticumgebruik op het melkveebedrijf verdient aandacht. En mogelijk zijn er maatregelen nodig.

Druk op ketel houden

Eén van de ziekten, die zorgt voor een verhoogd antibioticumgebruik, is bvd (bovine virus diarree). Volgens de LTO-vakgroep zorgen beide virusziekten voor economische schade.

Een aantal melkveehouders deed vanmorgen tijdens de vakgroepbijeenkomst bij de Radstake in Varsseveld de oproep om vaart te zetten achter de bestrijding van beide dierziekten. 'Druk op de ketel houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer