Miljoenen voor Roode Vaart
Den Bosch - Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen 15 miljoen euro beschikbaar stellen voor zoetwatermaatregelen in West-Brabant.
Jasper SchelDit voorstel doet het provinciebestuur aan de commissie Ecologie en Ruimte. De provinciale subsidie is een belangrijk deel van het totale bedrag van 28 miljoen euro dat het Rijk, waterschap Brabantse Delta en de provincies Noord-Brabant en Zeeland samen ophoesten om de doorvoercapaciteit van de Roode Vaart te vergroten.
Deze watergang is van cruciaal belang om West-Brabant op de korte termijn te voorzien van meer zoet water uit het Hollands Diep. Met de aanpak van de Roode Vaart wordt nu al voorgesorteerd op de beslissing van het Rijk om het Volkerak-Zoommeer opnieuw zout te maken. In een later stadium kunnen via dezelfde route ook de Zeeuwse eilanden Tholen en Sint Philipsland van zoet water worden voorzien.
‘Deze subsidie van de provincie behoort tot de bestuurlijke afspraken die zijn gemaakt’, reageert Kees Coppens, die namens waterschap Brabantse Delta nauw betrokken is bij het project. ‘Met het geld wordt de haven in Zevenbergen weer opengemaakt waardoor er een goede verbinding tot stand komt met de Mark. Ook komt er een gemaal, zodat er altijd voldoende water in de Roode Vaart kan worden gepompt.’
‘Deze subsidie is specifiek bestemd voor het pakket zoetwatermaatregelen in West-Brabant’, beaamt Niels Aten, beleidsmedewerker Water bij provincie Noord-Brabant. ‘Het is belangrijk om de zoetwatervoorziening in het gebied voor de lange termijn mogelijk te maken. Daarnaast moet de kwaliteit van het water goed zijn. West-Brabant moet wat dat betreft niet meer afhankelijk zijn van het Volkerak-Zoommeer.’
Het nu nog zoete Volkerak-Zoommeer heeft last van blauwalgen waardoor het steeds minder geschikt wordt om het te gebruiken voor beregening. Het Rijk stelt voor om het meer zouter te maken en een beperkt getij toe te laten door een doorlaat te maken in de Philipsdam.
De realisatie van de nieuwe zoetwatervoorzieningen vergt veel tijd. Het totale project is in twee fasen verdeeld. Het benodigde geld voor de eerste fase, oftewel de aanpak van de Roode Vaart, is binnen. Maar voor fase 2, waarin alle andere maatregelen gerealiseerd moeten worden, is een veelvoud van dat bedrag nodig.
Coppens: ‘De overheid wil dat de regio ook een flinke duit in het zakje doet. Maar de land- en tuinbouwsector en de waterschappen hoeven daar niet voor op te draaien. Boeren hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de mossel- en recreatiesector, geen voordeel van een zout Krammer Volkerak.’
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 5125R + voorlader
2019, € 73.000
-
Kuhn GF10803T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Spearhead Zitmaaier / tuintrekker Twiga (HA) #22441
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %