Hoogleraar: grenzen aan voedselveiligheid

Voedselveiligheid kan niet wezenlijk worden verhoogd door meer te testen of methodes te verbeteren. Dat concludeert Han Joosten in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen UR.

Hoogleraar%3A+grenzen+aan+voedselveiligheid
© WUR

De ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare testmethoden heeft volgens Joosten onmiskenbaar bijgedragen aan de vooruitgang die is geboekt in de microbiologische veiligheid van levensmiddelen. 'Er is nu een verzadigingspunt bereikt.'

'Maar er is nog een grote slag te maken door de veiligheidscultuur van de levensmiddelenindustrie te versterken', geeft hij vandaag in inaugurele rede aan.

Incidenten

Voedselveiligheid is een hot item in de westerse wereld, weet Joosten. 'Die wordt vooral aangewakkerd door enkele incidenten van bacteriële verontreinigingen van voedsel die de suggestie wekken dat al ons voedsel niet veilig zou zijn.'

De analyse van dergelijke gevallen, die doorgaans uitgebreid in het nieuws komen, toont in zijn ogen meestal aan hoe menselijke factoren de uitbraak veroorzaakten.

Voldoende wetenschappelijke kennis

'In de meeste gevallen is er voldoende wetenschappelijke kennis over de manier waarop het gevaar kan worden ingedamd, maar die wordt niet altijd ingezet', stelt de hoogleraar in zijn inaugurele rede.

'Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak en in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen waardoor consumenten onnodig risico’s lopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer