'Slecht bodembeheer kan teelten nekken'
Door onvoldoende fytosanitair bodembeheer kunnen teelten in Nederland in de knel komen. Duurzaam fytosanitair bodembeheer vraagt om het onderkennen en beheersen van fytosanitaire risico’s.
Dat concluderen LEI Wageningen UR en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) na onderzoek naar beheersing van schadelijke grondgebonden organismen door telers van akker- en tuinbouwgewassen.
Naast kennisoverdracht is een actieve benadering van telers tot het nemen van (voorzorgs)maatregelen en het oplossen van praktische belemmeringen nodig, zo vinden de onderzoekers.
Risico's
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste telers wel het risico van besmetting met schadelijke grondgebonden organismen ervaren, maar dit niet vertalen naar een dreigend tekort aan gezonde percelen.
Veel telers treffen dan ook onvoldoende maatregelen om verdere verspreiding van die organismen te voorkomen. Vaak ervaren telers praktische belemmeringen om meer maatregelen te treffen.
Voorbeelden daarvan zijn tijdgebrek en inpasbaarheid op het bedrijf of ze twijfelen aan de effectiviteit of betrouwbaarheid van een maatregel.
Maatregelen
Om het fytosanitair bodembeheer te verbeteren, is een aantal maatregelen geformuleerd die relatief eenvoudig en kostenefficiënt zijn uit te voeren. Zo is het schoonspuiten van machines tussen percelen wenselijk.
Een laagdrempeliger alternatief is een fytosanitair verantwoorde bewerkingsvolgorde (van licht naar zwaar besmet). Dat sluit het verspreidingsrisico niet uit, maar het wordt aanzienlijk kleiner.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6100M trekker (MG) #518558
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5712-SL D4 EF
2017, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Woensdag8° / 5°10 %
-
Donderdag7° / 4°10 %
-
Vrijdag4° / -2°10 %