Werkingscoëfficiënt mestscheiden strooisel

Volgens het ministerie van EL&I mag de melkveehouder rekenen met de werkingscoëfficiënt van de normale drijfmest, als de mest gescheiden is om de dikke fractie te gebruiken als strooisel in de boxen.

Werkingsco%C3%ABffici%C3%ABnt+mestscheiden+strooisel
© Nieuwe Oogst (Rene L)

Uiteindelijk moet de dunne en dikke fractie weer bij elkaar komen in de mestopslag. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij van Wageningen UR. Bij beoordeling van de bemestingsplannen staat Dienst Regelingen toe dat de veehouder gebruik maakt van de normale werkingscoëfficiënt van drijfmest.

Voorwaarde is dus dat alle dikke fractie wordt gebruikt als boxstrooisel. Er mag dus geen dikke fractie van het bedrijf worden afgevoerd of direct aangewend. Uitgangspunt is ook dat de dunne fractie weer teruggaat in de reguliere mestopslag.

Op bedrijven die dikke fractie in de boxen gebruiken, leidt de mestscheiding tot een hogere werkingscoëfficiënt van de dunne fractie en daardoor een kleinere gebruiksruimte voor kunstmest.

Mestafzet

Bij mestscheiding in een dikke en dunne fractie ten behoeve van de mestafzet moet met andere werkingscoëfficiënten worden gewerkt. Voor de dunne fractie geldt een werkingscoëfficiënt van 80% voor de stikstof. Bij drijfmest is dit 60%.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer