'Liever genpieper dan gifpieper'
Volgens professor Anton Haverkort van Wageningen UR is genetische modificatie (gmo) voor de Nederlandse akkerbouw eerder een kans dan een bedreiging.
Haverkort ziet voor gmo met name mogelijkheden bij de resistentieveredeling. Wageningen UR heeft onder meer ervaring met cisgenese binnen project DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora in de aardappelteelt).
Tijdens de themadag aardappelen van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Dronten sprak Haverkort gisteren over de risico’s en kansen van globalisering voor de aardappelteelt. Eén van de onderwerpen die hij behandelde was gmo.
Aandeel gmo
De Wageningse hoogleraar vertelde dat wereldwijd het aandeel gmo-gewassen in de akkerbouw nu 10% is. Volgens Haverkort stijgt dat aandeel de komende 10 jaar wellicht tot 20%.
'In Europa beschouwen velen gmo nog steeds als bedreiging, maar als het gaat om de ontwikkeling van goede resistente rassen zie ik meer kansen dan risico’s. Uiteindelijk heb ik liever een gen- dan een gifpieper.'
LTO terughoudend
Jaap Haanstra van vakgroep akkerbouw van LTO, ook één van de sprekers in Dronten, zei in een afsluitende discussie dat LTO terughoudend is wat betreft gmo. 'Wetenschap en boeren lijken klaar voor gmo, maar de consument is dat nog niet en daar telen we nu eenmaal onze aardappelen voor. In de discussie rond gmo zijn wij vooral volgend.'
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.500
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.