Nieuwe voorzitter Aspergegilde ziet de 'kracht en potentie' van de vereniging
Vier jaar geleden plantte Jan Linssen samen met het toenmalige bestuur van Aspergegilde Peel en Maas het zaadje voor het provinciale platform Aspergegilde Limburg. Dat zaadje is uitgegroeid tot een volwaardige plant. Voor Linssen is dit het moment om afscheid te nemen als voorzitter. Bestuurslid John Schoeber neemt het stokje van hem over.
![Nieuwe+voorzitter+Aspergegilde+ziet+de+%27kracht+en+potentie%27+van+de+vereniging](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/255258.jpg)
Met Schoeber heeft het gilde volgens oud-voorzitter Linssen een nieuwe voorzitter die wel van wanten weet. 'Hij weet waar het gilde voor staat en wat er moet gebeuren.'
De 54-jarige Schoeber ziet dit als een kans om zijn kennis en passie voor de sector en in het bijzonder de asperges te delen. De geboren en getogen Horstenaar is opgegroeid tussen het witte goud. 'Ik weet niet beter dan dat er bij 'ôns thuis' altijd asperges werden geteeld. Eerst buiten in de vollegrond, de laatste jaren in de kas.' Tot aan de beëindiging van het bedrijf hielp hij mee.
Schoeber heeft internationaal voor veredelingsbedrijven als Syngenta en Bejo gewerkt en later voor Limgroup als sales- en marketingmanager en mt-lid. Ook hier waren de asperges de connectie. Sinds voorjaar 2024 werkt hij met zijn bureau Green Roots Consultancy & Coaching als interim-manager in de agri- en foodsector. Door niet direct verbonden te zijn met een bedrijf in de keten kan hij onafhankelijk de belangen behartigen voor het gilde, de aspergesector en de hele keten.
Men zegt dat veel in land- en tuinbouw niet sexy is, maar asperges wel
Als voorzitter wil Schoeber de lijn doorzetten die het bestuur na de transitie heeft ingezet. Een van de doelen is de belangenbehartiging van de aspergesector. Daarbij richt het gilde zich op overheden en omgeving. De jaarlijkse seizoensopening met diverse gastsprekers van lokale of landelijke politiek en organisaties als LTO is een van de evenementen om dat kracht bij te zetten. Met onder andere netwerkbijeenkomsten wil het bestuur de kennisdeling en netwerkomgeving ontwikkelen.
Verder wil Aspergegilde Limburg zich ervoor blijven inzetten om asperges te promoten bij consumenten en business. Een sprekend voorbeeld daarvan is de actie Witte Goudkoorts. 'Tijdens het seizoen worden 'witte goudstaven' in Limburgse gemeentes verstopt waar leden van het gilde actief zijn. Op sociale media worden hints gegeven en gaan mensen, vaak samen met kinderen, hiernaar opzoek. Wie er een vindt, kan een aspergepakket ophalen bij een deelnemende teler.'
Coronatijd
Voor de 73-jarige Linssen was het destijds als nieuwe voorzitter lastig om acties op touw te zetten. 'Een maand nadat ik het stokje overnam van de vorige voorzitter begon de coronatijd. Er is veel geïmproviseerd om van alles te kunnen organiseren binnen de mogelijkheden. Een boeiende en spannende tijd om het gilde naar buiten toe te dragen.'
Inmiddels merkt Linssen dat er belangstelling vanuit alle kanten is. Schoeber ziet sectorbreed dat er diverse initiatieven zijn die belangbehartiging als doel hebben. 'We moeten wel voorkomen dat door deze vele initiatieven versnippering in belangenbehartiging ontstaat. Vanuit dit perspectief zie ik de kracht en potentie van het Aspergegilde Limburg. Een vereniging waarbij alle belanghebbenden vanuit de sector aangesloten zijn. Het gilde kan hierin de verbindende factor zijn.
Trots van Limburg
Het lukt ook steeds meer om de trots van Limburg bij mensen op het bord te krijgen. 'Natuurlijk zeggen ze weleens dat veel in de land- en tuinbouw niet sexy is, maar asperges zijn dat wel. Zelfs de jeugd heeft van alles ontdekt waar asperges in verwerkt zijn', merkt Linssen op. 'Het gilde probeert de asperge onder de aandacht te brengen bij de consumenten. Hoe meer ze eten, hoe beter dat voor de sector is. De vraag is bepalend voor het succes van de teelt', stelt de oud-voorzitter.
Maar Linssen ziet ook een belangrijke taak om nieuwe ontwikkelingen op gang te brengen en te begeleiden met bijvoorbeeld kennisbijeenkomsten. 'We zitten een beetje op het kantelpunt van hoe we omgaan met oogsten. Punt van zorg blijven de handjes om alles uit de grond te krijgen. Het is een arbeidsintensieve teelt als er geoogst moet worden. Blijven we gebruikmaken van stekers of komt robotisering op gang', vraagt hij zich af.
Zowel de nieuwe als de oud-voorzitter ziet de toekomst voor de aspergesector positief in. 'Het agrarische landschap, en daarin ook de aspergesector, is volop in beweging', geeft Schoeber aan. 'We hebben te maken met diverse thema's zoals bedrijfsopvolging, wet- en regelgeving, huisvesting, arbeid, automatisering en noem het maar op.'
Doorkijk naar 2030
Het bestuur heeft een doorkijk naar 2030 gemaakt met vier subdoelen: duurzaam telen, gezonde marktpositie, arbeid en netwerkomgeving. Linssen is ervan overtuigd dat asperge een aantrekkelijk seizoensproduct blijft waar over het algemeen veel vraag naar is.
Aan Schoeber zal het in ieder geval zeker niet liggen. Voor hem zijn bijna alle aspergegerechten favoriet. 'Het traditionele gerecht met ham en ei vind ik nog altijd lekker, maar ook witte en groene asperge van de barbecue. Een heerlijke aspergesoep. Maar ook witte asperge gekookt en dan naturel op je bord met een klein beetje kruiden. Je merkt het al, ik vind asperges erg lekker. Zo mooi te gebruiken en combineren in diverse gerechten en salades. Wit, groen en paars. Heerlijk!'
Noord- en Midden-Limburg aspergegebied van Nederland
Limburg is van oudsher zeer bekend met de teelt van asperges. De lichte en droge zandgronden vormen een geschikte basis voor de aspergeteelt. Vroeger was dit vaak een activiteit op de kleinere bedrijven, maar de laatste decennia ziet Aspergegilde Limburg dat de teelt door grotere, gespecialiseerde bedrijven is overgenomen. Met name de regio Noord- en Midden-Limburg heeft zich ontwikkeld tot hét aspergegebied van Nederland. Het Aspergegilde Limburg is de vereniging voor de hele keten. Het is het resultaat van een ambitieuze samenwerking in de sector; vanuit het gilde slaan telers, veredelaars, mechanisatie, toeleveranciers en overige partners de handen ineen voor een gezonde toekomst. Daarbij zijn promotie, kennisdeling en belangenbehartiging de belangrijkste speerpunten. Hiermee draagt de Limburgse vereniging bij aan het ontwikkelen van de aspergesector.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro ZS 4200T
2017, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (WD) #31148
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
-
New Holland Tractor, compact Boomer 54D (RL) #276299
Gebruikt, € 23.500
Vacatures
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Drachten
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Agrarisch Bedrijfsverzorger
AB Vakwerk Groep B.V. - NL
Weer
-
Zondag7° / 0°10 %
-
Maandag5° / -1°10 %
-
Dinsdag5° / 0°50 %