Veel genetische variatie geiten rond oligosachariden melk

Er zit een enorm verschil in de hoeveelheid oligosachariden in geitenmelk. Dit heeft een genetisch oorzaak, blijkt uit onderzoek door de leerstoelgroep Fokkerij en Genomica van Wageningen University & Research en zuivelconcern Ausnutria. Zo is het mogelijk om via fokkerij te selecteren op deze langzaam verteerbare koolhydraten met een positief effect in babyvoeding.

Veel+genetische+variatie+geiten+rond+oligosachariden+melk
© Pixabay

Tot voor kort was er nog veel onduidelijk over de rol van genetica en de omgeving op de hoeveelheid oligosachariden in geitenmelk. De onderzoekers bestudeerden daarom het oligosacharidengehalte van geitenmelk van ongeveer duizend melkgeiten op achttien geitenbedrijven.

Daarbij zagen de onderzoekers grote verschillen tussen geiten. In hun ogen is een groot deel van deze verschillen genetisch te verklaren. De erfelijkheidsschattingen varieerden van matig tot zeer hoog. Ook werden sterke fenotypische en genetische correlaties vastgesteld tussen specifieke oligosachariden in geitenmelk.

Behalve door genetica werden alle onderzochte oligosachariden in geitenmelk ook aanzienlijk beïnvloed door verschillen tussen bedrijven. Hoewel het niet helemaal duidelijk werd hoe deze verschillen zijn ontstaan, heeft het waarschijnlijk te maken met het voerregime. Ook leek het lactatiestadium een effect te hebben. Dit effect is veel minder dan bij het voer en de genetica.


Moedermelk

Oligosachariden zijn complexe koolhydraten die de groei van nuttige darmbacteriën zoals bifidobacteriën en lactobacillen bevorderen, het immuunsysteem stimuleren en de hechting van ziekteverwekkers remmen. Het is dan ook een belangrijk ingrediënt van moedermelk bij mensen.

Als borstvoeding niet mogelijk is, kan zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk een alternatief zijn. Vergeleken met melk van koeien en schapen kan geitenmelk oligosachariden bevatten die dichter bij de hoeveelheden liggen die aanwezig zijn in moedermelk. Een aanvullend onderzoek naar de diversiteit in oligosachariden en de hoeveelheid specifieke oligosachariden kan de kwaliteit van geitenmelk voor de productie van zuigelingenvoeding verder verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    1° / -2°
    5 %
  • Maandag
    1° / -2°
    5 %
  • Dinsdag
    5° / 0°
    10 %
Meer weer