Barth-Misset Fonds zet in 2025 weer geld in voor meer dierenwelzijn

Net als voorgaande jaren stelt het Barth-Misset Fonds in 2025 250.000 euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan meer dierenwelzijn in de veehouderij. Van half januari tot 26 februari is het mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Barth%2DMisset+Fonds+zet+in+2025+weer+geld+in+voor+meer+dierenwelzijn
© Marcel Berendsen

Het Barth-Misset Fonds is een initiatief van Else Barth en Henk Misset. Doel van het fonds is de verblijfs- en transportomstandigheden van dieren in de veehouderij te verbeteren. Aanvragen verlopen via de website. Daar is ook meer informatie te vinden over het fonds, de voorwaarden voor deelname en het verloop van de fondsronde.

In 2024 ontving het Barth-Misset Fonds 48 aanvragen. Zeven daarvan werden gehonoreerd. Zo kreeg het Limburgse varkensbedrijf Livar 16.000 euro voor een pilot met mamaguides, een Deense innovatie met houten krullen die in vrijloopkraamhokken worden geplaatst. Daarmee wordt de manier gestuurd waarop een zeug zich neerlegt om te rusten of de biggen te zogen en biggensterfte voorkomen.


Podcastafleveringen

Studio Plantaardig, een onderdeel van stichting The Food Revolution, ontving 11.600 euro voor de vervaardiging van zes podcastafleveringen over dierwaardige veehouderij. Adriaan Antonis, onderzoeker en docent aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, kreeg 58.669 euro voor een onderzoek dat hij met anderen gaat doen in kalf-bij-de-koe-veehouderijsystemen.

Voor dierenwelzijnsorganisaties Eyes on Animals stelde het fonds respectievelijk 41.000 euro en 15.875 euro beschikbaar. Het eerste bedrag is voor een internationaal project dat als doel heeft de vergassing van varkens in slachthuizen met CO2 terug te dringen ten faveure van elektrische bedwelming. Het tweede bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling en verspreiding van educatief materiaal over het rechtop vangen van vleeskuikens.

Het Barth-Misset Fonds steunde de Dierenbescherming en de pluimveesector met 16.000 euro voor een project rond rechtop vangen van leghennen. Zij willen leghennenhouders in de praktijk laten kennismaken met rechtop vangen en hier systematisch kennis over verzamelen, bijvoorbeeld over aanpassingen aan de stalsystemen die het vangen van leghennen vergemakkelijken. Doel is die kennis te delen en daarmee het aantal leghennenbedrijven dat rechtop vangt te vergroten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Barth-Misset Fonds zet in 2025 weer geld in voor meer dierenwelzijn
Gelukkig nieuwjaar Gisteren, 00:00

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    4° / -1°
    50 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    25 %
  • Zondag
    10° / 0°
    100 %
Meer weer