'Volop kansen voor blijvers in de kalversector'

Het agrarische nieuws wordt de laatste jaren overladen met negatieve zaken. Zowel online als in dag- en weekbladen lees je over opkoopregelingen, problemen met mestafvoer, gedoe met vergunningen, afroming van rechten, en ga maar door. Ook vanuit de politiek wordt veel over de landbouw geroepen, terwijl de kennis van zaken soms ver te zoeken is.

%27Volop+kansen+voor+blijvers+in+de+kalversector%27
© Dirk Hol

Wat mij opvalt, is dat de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) in het nieuwe kabinet-Schoof tot op heden weinig steun van coalitiegenoten krijgt. Onder deze omstandigheden vraag je jezelf weleens af: is er nog een toekomst landbouw in Nederland? Wanneer komt er eens een positief signaal voor de blijvers? Want juist daar is behoefte aan als je door wil gaan met het bedrijf.

In de kalversector hebben we zo'n positief moment onlangs beleefd bij de 'Kalf-IDee? Doe-Mee-Dag'. Nadat het sectorplan 'Veal Forward' in juni is aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw is er vanuit brancheorganisatie SBK gewerkt aan een plan om de gestelde doelen te realiseren. Omdat we dat niet alleen kunnen, is onder meer deze kalverhouderijdag georganiseerd.

Belanghebbenden in en rondom de sector werden uitgenodigd om ideeën in te sturen die kunnen helpen om één of meerdere doelen van de vier pijlers uit Veal Forward te bereiken. De respons overtrof onze verwachtingen; we werden zelfs genoodzaakt om een selectie te maken van de ingestuurde ideeën. De twaalf beste ideeën zijn door de indieners in een pitch op de 'Kalf-IDee? Doe-Mee-Dag' gepresenteerd.

Op die dag zagen we mooie vergezichten van onderzoekers – waar overigens nog wel flink aan gewerkt moet worden –, maar ook meer praktische inzendingen van onderwijsinstellingen en kalverhouders. De jury heeft het gezondheidspaspoort van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht tot winnaar uitgeroepen en de publieksprijs ging naar kalverhouder Jan Dubbelhuis met zijn stalconcept 'Uitloopkalf'.

En ondanks dat ook de kalversector krimpt, waren op deze dag de blijvers en de kalversector in het algemeen de grote winnaars. Alle bezoekers gingen immers met een goed gevoel naar huis. En de vele ideeën zorgden ook bij het landbouwministerie en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) voor positieve reacties.

Hoe nu verder? Allereerst willen we aan de gang met de goede inzendingen. Daar is financiële steun voor nodig. Dit moeten we meenemen in de overleggen met politici, het ministerie en de partners in het Convenant dierwaardige veehouderij.

We hebben ook politieke steun nodig, al hebben we op dat vlak een goed verhaal; de politieke wensen – zoals stoppen met de import van kalveren uit Ierland en het verder verlagen van het antibioticagebruik – maken immers ook onderdeel van, of zijn een gevolg van het sectorplan Veal Forward.

Dat er nog veel uitdagingen zijn, is evident. Maar voor de blijvers in de kalverhouderij is er onmiskenbaar een gunstigere wind gaan waaien. En vanuit de besturen blijven we ons de komende tijd inzetten voor een verdere verbetering van het toekomstperspectief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    12° / 1°
    10 %
  • Donderdag
    10° / 7°
    10 %
  • Vrijdag
    11° / 3°
    10 %
Meer weer