Geen straf voor mestfraudeur, taskforce monitort mestmarkt

Rechters hebben in zes recente strafzaken tegen mestfraudeurs geen straffen opgelegd. Als reden voeren zij het wispelturige overheidsbeleid aan, meldt het FD dat onderzoek deed naar de uitspraken.

Geen+straf+voor+mestfraudeur%2C+taskforce+monitort+mestmarkt
© Dirk Hol

De boeren zijn wel schuldig bevonden aan het uitrijden van meer mest dan toegestaan op basis van het aantal fosfaatrechten dat zij bezitten. In een van de zaken kwam een melkveehouder in de knel tijdens de uitbreiding van zijn bedrijf, doordat de mestwetgeving tussentijds werd aangescherpt. Volgens het Openbaar Ministerie is deze boer slachtoffer van enerzijds de bank en anderzijds het overheidsbeleid.

Behalve dat de zes boeren geen straf krijgen, mogen ze ook hun illegaal verkregen winst houden. Het gaat per geval tussen de 50.000 euro en 360.000 euro.


Druk op mestmarkt

Tijdens het debat afgelopen maandag over de invoering van lagere mestproductieplafonds en het afromen van dier- en fosfaatrechten in de Tweede Kamer kwam mestfraude ook ter sprake. Sommige partijen vrezen dat wanneer het niet lukt om de druk op de mestmarkt te laten afnemen, boeren niet anders kunnen dan mest illegaal uit te rijden.

Landbouwminister Femke Wiersma liet daarop weten dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een taskforce hebben opgericht om de mestmarkt te monitoren en tijdig in te kunnen spelen op signalen dat mestregels niet worden nageleefd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 11°
    95 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    12° / 4°
    20 %
Meer weer