Matige opbrengsten van flageolets in Oldambt

Op een akkerbouwbedrijf in het Groningse Midwolda zijn deze week flageolets geoogst. Cees Geven van telersvereniging De Schakel zegt dat de opbrengsten tegenvallen. Maar hij is wel tevreden over de kwaliteit van de gedorste bonen.

Matige+opbrengsten+van+flageolets+in+Oldambt
© Marcel Berendsen

'Toen de bonen werden gezaaid, was het erg nat. De planten staan daarom dieper dan normaal. Dat maakt het dorsen lastig', licht Geven toe. Hij is directeur van de coöperatieve telersvereniging die de teelt van diverse groentegewassen contracteert en begeleidt voor verwerkers en conservenfabrikanten. Flageolets zijn een Franse variant op de gewone sperzieboon, waarvan de kleine, lichtgroene, niervormige bonen worden geoogst.

Van deze boon laat De Schakel voor verschillende afnemers ongeveer 300 hectare op contract telen. Van dat areaal staat zo'n 30 procent in Groningen en de rest in Zuidoost-Nederland, voornamelijk in Noord-Brabant. 'In Groningen hebben we op vier of vijf bedrijven de bonen al gedorst. De rest van de percelen is eind van deze week rijp genoeg voor de oogst. De Brabantse flageolets zijn daarna aan de beurt', zegt Geven.


Relatief klein product

Het bedrijf VanRijsingenSource oogst de flageolets in het Oldambt met een dorsmachine en zorgt voor de afvoer naar Nederlandse conservenfabrikanten. Flageolets worden volgens Geven al langer in Nederland geteeld, maar het betreft een relatief klein product dat wel wordt aangeboden in diverse supermarkten. Het totale areaal in ons land schat hij toch nog op zo'n 500 hectare.


Het bonengewas is wat dieper dan normaal en dat maakt het dorsen lastiger. Deze bonen zijn nu wel oogstrijp.
Het bonengewas is wat dieper dan normaal en dat maakt het dorsen lastiger. Deze bonen zijn nu wel oogstrijp. © Marcel Berendsen

Ondanks het uitdagende groeiseizoen is Geven niet ontevreden over het geoogste product, hoewel de opbrengsten per hectare dus matig zijn. 'Na de vertraagde start van de teelt hebben we vooral de laatste weken veel profijt gehad van het enorme groeizame weer. Het aanbod valt daardoor niet helemaal tegen. Bovendien is de kwaliteit van de bonen goed te noemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer