'AgriMatching is de ultieme wingman'

Rienck Waalkens, Scott van der Vlugt en Gijs Staats hebben op 1 april de datingapp AgriMatching gelanceerd. De drie vrienden hebben twee jaar aan deze app voor plattelandsjongeren gewerkt. 'Eigenlijk is het uit een grapje ontstaan.'

%27AgriMatching+is+de+ultieme+wingman%27
© Koos van der Spek

Sinds maart 2020 matchen Rienck Waalkens (23) uit het Groningse Nieuwolda, Scott van der Vlugt (21) uit het Gelderse Borculo en Gijs Staats (23) uit het Flevolandse Rutten jonge agrariërs. Ze gingen in hun studententijd samenwonen en begonnen AgriMatching op Instagram. Plattelandsjongeren konden een foto insturen met een berichtje erbij. Deze plaatsten de jongens op hun Instagramaccount.

Het werd een grote hit onder agrarische jongeren. 'We plaatsten persoonlijke profielen van jonge boeren. We kregen tientallen aanmeldingen', blikt Waalkens terug. Hij hield de aanmeldingen bij in Excel. Als snel was er een wachttijd van zes weken. 'In totaal hebben we 612 mensen op Instagram geplaatst', vervolgt hij. Hij was dan ook erg druk met het plaatsen van de berichten.


Betekenisvol voor sector

'We vroegen ons af hoe we van een grapje naar iets betekenisvol voor de agrarische sector konden gaan', zegt Staats. De vrienden hebben een dag in een bed and breakfast doorgebracht en de A4'tjes lagen door de hele kamer heen. 'We hebben urenlang overlegd en gebeld en nachtenlang liggen nadenken.' Uiteindelijk ontstond het idee om de datingapp AgriMatching te bouwen.

We zien alle drie andere dingen en hebben alle drie een specifiek doel

Rienck Waalkens, AgriMatching

De jongens vinden het belangrijk hoe ze overkomen. 'We hebben echt ambitie om de kloof tussen het platteland en de stad te dichten', benadrukt Van der Vlugt. Het drietal wil het platteland verbinden met de toekomst.

Jonge boeren kunnen best eenzaam zijn, stelt Van der Vlugt. 'Sommige opvolgers zijn voltijd aan het werk thuis en zien niemand anders dan de voerleverancier of de inseminator. Natuurlijk gaan ze weleens een avondje naar een tentfeest of naar de keet in het dorp, maar veel verder komen ze niet.' Juist voor deze doelgroep willen de ondernemers een steuntje in de rug zijn.


Sterk team

Staats wil graag de harmonie tussen boeren en burgers verbeteren. Waalkens vindt dat dit juist laat zien dat ze een sterk team zijn. 'We zien alle drie andere dingen en hebben alle drie een specifiek doel. Dat vormt samen onze visie voor de toekomst', legt hij uit.

Daarnaast hebben de oud-studenten gebruikgemaakt van hun opleiding aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Ze hebben iedere opdracht van school gebruikt om aan het datingplatform te werken. 'We hebben school gebruikt voor ons bedrijf en het bedrijf gebruikt om ons papiertje te halen', zegt Van der Vlugt.


Fulltimejob

De ondernemers hebben naast AgriMatching een baan in de agrarische sector. In de toekomst hopen ze met AgriMatching een fulltimejob te hebben. Maar toen ze het daarover hadden, bleek het eigenlijk al een fulltimejob te zijn. 'Eigenlijk kun je er zo een voltijdsbaan van maken. Want als je alle uren die we nu al tussendoor en in de avonduren besteden bij elkaar optelt, dan kom je een heel eind', grapt Staats.

Van der Vlugt: 'Samenwerken met je maten is fantastisch. Maar een kantoor en eventueel personeel in de toekomst lijkt me best leuk.'


Passie

De vrienden zijn trots dat ze fulltime met hun passie bezig zijn en werken in de sector waar ze het meest van houden. Ze verdienen nog niets met AgriMatching. 'Alles wat nu binnenkomt, stoppen we terug in het bedrijf. We doen het niet voor een salarisstrookje', legt Waalkens uit.

'AgriMatching is geen ordinaire datingsite, maar de ultieme wingman', benadrukt de jonge ondernemer. De software is speciaal voor de datingapp gebouwd en het programma is ook van AgriMatching. De vrienden hebben een team- en projectmanager ingehuurd om de app te maken.


Veel fout gegaan

De jongens bekennen wel dat alles wat fout kon gaan, fout is gegaan. 'Opeens stond de chatbox op zijn kop.' De recente berichten stonden onderaan, terwijl die bovenaan horen te staan. 'Als je links aan de weg timmert, breekt die rechts weer af', lacht Van der Vlugt.

Staats: 'Tijdens het bouwen van de app kom je altijd dingen tegen die je van tevoren niet had bedacht. We hebben ons echt vergist in de tijd die het bouwen van de app kostte. Het viel eerlijk gezegd zelfs een beetje tegen. Maar als ik erop terugkijk, zijn die tijd en energie het 100 procent waard geweest.'

In de toekomst hopen de ondernemers zich ook op internationaal vlak te kunnen oriënteren. Daarnaast is het belangrijk dat de app blijft groeien en dat nieuwe gebruikers zich blijven toevoegen. 'Als we dat niet kunnen realiseren, dan zijn we niet meer relevant. Dan hebben onze gebruikers alle profielen gezien', legt Waalkens uit.


Verschillende uitdagingen

'Ook voor de toekomst hebben we alle drie andere prioriteiten en hebben we allemaal andere doelen voor ogen. Dat is juist onze kracht. Door de verschillende uitdagingen helpen we elkaar en werken we samen naar de top', zegt Waalkens.

De jonge ondernemers durven wel te zeggen dat ze trots op zichzelf zijn. Wat ze ervan hebben geleerd? 'Durf het risico te nemen en trek je stoute schoenen aan.' Tot slot hebben ze nog een laatste tip. 'Altijd 24 uur bedenktijd vragen', lachen ze.


Studiegroep voor boeren en tuinders en eigen kledinglijn

Naast de datingapp heeft AgriMatching nog een studieplatform en een eigen kledinglijn. Het platform is een online studiegroep voor boeren en tuinders. Ondernemers die zich willen verdiepen in agrarische onderwerpen, zijn bij het online studieplatform van AgriMatching op het juiste adres. Gijs Staats geeft hier les over bodemkunde en Rienck Waalkens over bedrijfskunde. Het platform is gericht op toekomstige uitdagingen in de agrarische sector. 'De uitdagingen in de sector zijn enorm en worden alleen maar groter', verwacht Staats. Juist voor jonge ondernemers is deze studiegroep een aanvulling op de praktijk. 'Als je weet hoe je koeien moet melken, dan betekent het niet dat je weet hoe een miljoenenbedrijf werkt.' In de studiegroep wordt stap voor stap gekeken hoe je een bedrijf kunt runnen en het uiteindelijk groot kunt maken. 'Onze studiegroep geeft jongeren handvatten om het bedrijf toekomstbestendig te maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer