Ziekteverzuim agrarische sector daalt licht
Het gemiddelde ziekteverzuim in de agrarische en groene sector was vorig jaar 5,25 procent. Hiermee daalt het verzuim iets ten opzichte van 2022, toen het op 5,29 procent lag. Dat meldt dienstverlener en kenniscentrum Stigas.
Het verzuim voor de agrarische en groene sector is vergelijkbaar met de landelijke verzuimcijfers. Stigas noemt het positief dat het landelijke verzuim in de sector gemiddeld licht is gedaald, maar dat geldt niet voor alle agrarische en groene sectoren. Opvallend is dat het verzuim bij zorgboerderijen is toegenomen van 5,66 procent naar 9,63 procent. Daarmee heeft die sector het hoogste verzuim.
De glastuinbouw, inclusief witlofteelt, heeft een verzuim van 6,24 procent. Bij bedrijfsverzorgingsdiensten gaat het om 5,72 procent en in de dierhouderij om 5,12 procent. Daarna volgt de boomkwekerij met 4,60 procent, paddenstoelenteelt met 4,29 procent, bloembollenteelt met 4,22 procent, akkerbouw en vollegrondsteelt met 3,97 procent en fruitteelt met 3,93 procent. De verschillen ten opzichte van 2022 bedragen in de meeste sectoren minder dan een procentpunt.
Redenen voor verzuim
De meest genoemde redenen voor verzuim zijn klachten aan ledematen (30 procent), gevolgd door psychische klachten (23 procent) en rugklachten (9 procent). De psychische klachten zijn veelal het gevolg van spanningen en stress. Daarnaast zorgt de schaarste op de arbeidsmarkt voor een blijvende druk op het personeel om het werk voor elkaar te krijgen. Ook blijken zaken als de recente prijsstijgingen en de stikstof- en energiecrisis een rol te spelen.
De gemiddelde verzuimduur over het eerste ziektejaar is in 2023 16,6 kalenderdagen. Dit is een stijging ten opzichte van 2022, toen het verzuim gemiddeld 13,6 kalenderdagen duurde. De verzuimduur over het eerste en tweede ziektejaar samen komt in 2023 uit op gemiddeld 25,6 kalenderdagen, ten overstaan van 20,9 kalenderdagen in 2022.
Vergrijzing beroepsbevolking
De stijging van de verzuimduur wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Een belangrijke is de vergrijzing van de werkende beroepsbevolking, blijkt uit de analyse van Stigas. Van de onderzoekspopulatie is 20,8 procent van de werknemers 56 jaar of ouder, in 2022 was dat nog 19,5 procent. Hoe ouder de werknemer, hoe langer de verzuimduur.
Een combinatie van factoren ligt hieraan ten grondslag, zoals de toename van griep- en verkoudheidsklachten, jarenlange fysieke belasting, de toename van chronische ziekten en de uitval van medewerkers door langdurige drukte.
Stigas houdt er rekening mee dat de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking in het algemeen, en ook binnen de agrarische en groene sectoren, de komende jaren verder toeneemt. 'Op grond hiervan blijft de aandacht voor verzuimpreventie onverminderd groot', meldt het kenniscentrum. Aandachtspunten zijn duurzame inzetbaarheid en preventie van fysieke en psychische belasting. Niets doen leidt automatisch tot een stijging van het verzuim, benadrukt de organisatie.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
-
New Holland T5.140 Dynamic Command
2023, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
Valtra T162e Versu
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %