Ctgb liet vorig jaar 117 gewasbeschermingsmiddelen toe
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorig jaar 123 besluiten genomen over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 98 besluiten over aanvragen voor biociden. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2022. Uiteindelijk zijn 117 gewasbeschermingsmiddelen en 98 biociden toegelaten.
Van de aangevraagde toepassingen werd bij gewasbeschermingsmiddelen 11 procent en bij biociden 5 procent afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager. Hier lagen door de Ctgb geconstateerde risico's aan ten grondslag. Bij 64 procent van de aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en bij 78 procent van de aanvragen voor biociden zijn vorig jaar voor het besluit nog voorschriften aangescherpt. Het Ctgb heeft één aanvraag voor gewasbeschermingsmiddelen en vijf aanvragen voor biociden volledig afgewezen.
Behalve de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor gebruik in Nederland heeft het Ctgb ook enkele nieuwe werkzame stoffen beoordeeld voor gebruik in de Europese Unie. Van die werkzame stoffen is ongeveer 70 procent groen. Het gaat daarbij vooral om micro-organismen zoals bacteriën en plantenextracten.
Net zoals in 2021 had het Ctgb vorig jaar minder beschikbare beoordelingscapaciteit dan begroot. Daardoor zijn er minder uren aan de aanvragen besteed. 'Daarnaast blijft het lastig de werklast voor de verschillende expertises in balans te houden. Dit vanwege een hoog ziekteverzuim, arbeidsmarktkrapte en het inwerken van medewerkers', staat in het jaarverslag. Om de fluctuaties in capaciteit op te vangen, is veelvuldig gebruikgemaakt van evaluerende instanties.
Beperking op rodenticidegebruik
Een van de grote wijzigingen die het Ctgb in 2022 heeft doorgevoerd, is het beperken van het rodenticidegebruik (middelen tegen ratten en muizen) tot professionele bestrijders en gecertificeerde boeren. 'Zij moeten zijn opgeleid in integrated pest management om het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk te beperken', staat in het jaarverslag. Daarbij meldt het Ctgb van plan te zijn om ook in te grijpen in de wettelijke gebruiksvoorschriften van fosfiden.
Een andere grote wijziging is het feit dat aanvragen voor kleine toepassingen van laagrisicomiddelen sinds begin dit jaar administratief worden afgehandeld. Dat betekent dat er geen risicobeoordeling wordt gedaan. 'Voor dit gebruik zijn geen onacceptabele effecten op mens, dier en milieu te verwachten.' Het voordeel hiervan is dat de middelen sneller beschikbaar zijn voor telers, meldt de toelatingsinstantie.
In het jaarverslag wordt ook ingegaan op de prestaties van het Ctgb. Daaruit komt naar voren dat de algemene tevredenheid wordt beoordeeld met een rapportcijfer van 6,7. Er wordt vooral positief gereageerd op deskundigheid, betrouwbaarheid, integriteit en onafhankelijkheid. Minder positief zijn de reacties op de lange doorlooptijden en het niet geharmoniseerd werken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (LH) #22646
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
Pottinger Silo Profi L2 Profimatic
1999, € 14.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %