Biostimulant blijft beschikbaar voor teler
Het blijft vooralsnog mogelijk om biostimulanten die nog niet voldoen aan de Europese eisen in Nederland op de markt te brengen en te gebruiken. De impact van de nationale implementatie van een Europese verordening over biostimulanten blijft beperkt.

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft dit aan sectorpartijen, die op initiatief van BO Akkerbouw en Artemis hierover duidelijkheid hebben gevraagd, laten weten. Eind april verzochten Agrodis, Artemis, Bionext, BO Akkerbouw, Greenports Nederland en Plantum de minister in een gezamenlijke brief om te voorkomen dat er per 16 juli problemen ontstaan bij de distributie en het gebruik van biostimulanten.
Vanaf die dag is de vernieuwde mestwetgeving van de Europese Unie (EU) van kracht. Hierin zijn biostimulanten opgenomen, maar slechts met vier microbiële groepen. Zonder adequate aanpassing van de Nederlandse Meststoffenwet zou dit tot een kaalslag kunnen leiden van vooral microbiële biostimulanten. De organisaties riepen de minister op om het niet zo ver te laten komen.
Meststoffenwet
In reactie op de gezamenlijke brief laat minister Staghouwer deze week weten dat invoering van de vernieuwde EU-mestwetgeving het mogelijk maakt om biostimulanten onder CE-label op de markt te brengen. Hij zal hiertoe een tijdelijke regeling op basis van de Meststoffenwet maken. Die regeling laat ook ruimte om niet-CE-gelabelde biostimulanten in Nederland op de markt te brengen.
Het ministerie van LNV kiest ervoor om voor biostimulanten geen nationaal systeem op te tuigen met eisen en een beoordelingsinstantie. Naar inschatting van het ministerie zou daar zeer beperkt gebruik van worden gemaakt. De Europese Commissie heeft namelijk aangegeven te willen werken aan verruiming van de categorie micro-organismen, schrijft de minister in zijn antwoord.
Regulering
Tot nu toe zijn biostimulanten niet bij wet geregeld. De organisaties willen dat op nationaal niveau de productie, distributie en het gebruik van biostimulanten in zoverre zijn gereguleerd dat gebruikers weten wat ze krijgen en van het product bij juiste toepassing kunnen verwachten. Verder moet het product geen risico's voor mens of milieu geven.
Biostimulanten zijn belangrijkere biologische producten voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Ze kunnen onder andere werken tegen stress van gewassen, zoals droogte- en warmtestress. Door klimaatsveranderingen wordt dit een steeds groter aandachtspunt. Daarnaast kunnen biostimulanten bijdragen aan gezondere bodems en spelen ze een rol in het oplossen en toegankelijk maken van voedingsstoffen voor de plant.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X584 (BV) #692433
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X948 (HG) #31306
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %