Coronacrisis werkt door in varkenscontracten
Door de coronacrisis verandert het consumptiepatroon. Dat heeft invloed op de eisen van slachterijen en hun afnemers van varkensvlees en leidt naar verwachting tot andere contracten. 'Wat historisch werd beloond, is in de toekomst niet per se het meest winstgevende varken', zegt Grant Walling, hoofd van de Global Meat Group.
De Global Meat Group is het kennispanel van Topigs Norsvin dat de schakel vormt tussen de fokkerij en de consument. Het kennispanel onderscheidt drie trends die van invloed zullen zijn op de vraag naar varkens.
De afgelopen maanden tijdens de coronapandemie kwam wereldwijd naar voren dat de vleesverwerking het meest kwetsbare onderdeel is in de toeleveringsketen. Walling verwacht dat het gevolg daarvan zal zijn dat slachterijen en uitsnijderijen verder zullen automatiseren en uniformiteit belangrijker zal worden. 'Een lagere tolerantie voor variatie in dieren kan het gevolg zijn', zegt hij.
Online
Een ander gevolg van de coronapandemie is dat een groter deel van de detailhandel online zal gaan. Voor varkensvlees betekent dit dat de visuele prestatie van het vlees in het winkelrek minder belangrijk wordt dan de prestatie voor de eetervaring thuis. 'Dat zal leiden tot veranderingen in processen en in producten', stelt Walling.
Als derde punt benoemt de Global Meat Group de consumptie van vlees. Doordat er minder buiten de deur wordt gegeten, is vlees uit het duurdere segment minder in trek, terwijl fastfoodcomponenten het in de laatste negen maanden van 2020 juist beter deden. De Global Meat Group noemt dit goed nieuws voor varkensvlees in vergelijking met bijvoorbeeld rundvlees.
Nieuwe normaal
Walling verwacht dat nieuwe aankooppatronen leiden tot een andere vierkantsverwaarding. 'De hele toeleveringsketen zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe normaal in een postcoronawereld.' Dat begint volgens hem met de keuze van de genetica.
Als het gaat om vleeskwaliteit, maakt Walling onderscheid in karkaskwaliteit (spier- en spekdiktes en de gewichten van de verschillende onderdelen), de technische kwaliteit (zoals kleur, zuurtegraad en hoeveelheid verzadigd vet) en de eetkwaliteit zoals de consument die ervaart. 'Bij vleesproductie is dat de belangrijkste schakel.'
Smaakpanel
Om de vleeskwaliteit te beoordelen, maakt Topigs Norsvin gebruik van een smaakpanel met getrainde testers. Die geven een paar keer per jaar een uitgebreide waardering voor het vlees dat zij proeven op onder andere de smaak, geur en malsheid van het vlees.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Euro aansluitbord
Gebruikt, € 300
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (BV) #48510
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %