Varkensmarkt schudt op grondvesten na Duitse verlaging
De Europese varkensmarkt schudt op zijn grondvesten nadat Duitsland woensdag de VEZG-notering met 8 cent verlaagde. De verwachting is dat de andere Duitse noteringen volgen.
Ondanks de zeer moeilijke positie bleef de VEZG-prijs vorige week voor de tiende week op rij stabiel op 1,27 euro. Marktkenners gingen ervan uit dat dit deze week ook het geval zou zijn. Bij een verlaging wordt er namelijk niet één varken meer geslacht en vleesafnemers grijpen de verlaging aan om hun inkoopprijs naar beneden bij te stellen.
'Voor slachterijen wordt het er daardoor niet beter op', concludeert Benny ten Thije van de onafhankelijke biggenbemiddelingsorganisatie Selectporc. In de toch al zo ontwrichte, fragile Duitse markt zou het bovendien veel onrust geven en de druk op de handel verder vergroten. Die verlaging gebeurde woensdag desalniettemin. Dat zat volgens hem al wat langer in de lucht, maar de situatie in Denemarken was de spreekwoordelijke druppel.
Overspoelt met vers vlees
Denemarken kan niet exporteren naar China en daar komt bij dat Duitsland, maar ook andere Europese landen, de Europese markt overspoelt met vers vlees. Duitsers en Denen proberen elkaar bij gebrek aan een alternatief op die markt de loef af te steken met grote hoeveelheden vers vlees. 'Vers, omdat de koel- en vrieshuizen vol zitten', zegt Ten Thije.
De prijsverlaging is direct voelbaar. Duitse varkenshouders willen hun varkens zo snel mogelijk kwijt en er worden geen nieuwe biggen opgelegd tot er meer zekerheid is. Zekerheid over wat de prijzen en de prop varkens, die boven de Duitse markt hangt, gaan doen. 'Andere landen zie je ook direct reageren', stelt hij vast.
De Europese slachterijen die op China kunnen leveren, zijn nu in het voordeel. Die groep loopt er echter steeds meer tegenaan dat in China de varkenspopulatie, die halveerde door het Afrikaanse varkenspestvirus, snel groeit. Naar het schijnt zit die alweer op bijna 80 procent van de oude populatie. China blijft echter nog grote volumes importeren, maar tegen beduidend lagere prijzen. Onder andere door het royale aanbod uit de Verenigde Staten.
Spanje beperkt import
In Europa lijkt met name Spanje wol te spinnen bij de huidige situatie op de varkensmarkt. De prijs blijft daar redelijk op peil. Ten aanzien van China neemt het land ook geen enkel risico. Veel integraties besluiten de import van varkens en biggen fors te beperken.
Geboren, opgegroeid en geslacht in Spanje is het credo op dit moment. 'Hiervan gaan we in Nederland de komende tijd beslist hinder ondervinden', zegt Ten Thije.
DCA-notering
Voorspellingen doen is altijd koffiedik kijken, geeft Ten Thije aan. Helemaal gerust dat vrijdag de DCA-notering op haar plaats blijft, is hij niet. 'De prijsverlaging die Duitsland heeft doorgevoerd is niet bevorderlijk. Dat biedt ruimte om daarin mee te gaan.'
Hij spreekt van een 'hele gekke situatie'. Niet eerder in de geschiedenis was de slachtcapaciteit namelijk de beperkende factor bij de prijsvorming. In Duitsland neemt het aantal coronabesmettingen nog niet af en volle batches slachten is daar voorlopig niet aan de orde. 'Er is weliswaar ruimte voor extra slachtdagen, maar dat moet nog in werking worden gezet. Het aantal slachturen neemt netto niet toe.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 1026R (LH) #24630
Gebruikt, € 24.890
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Iseki TX1410 tuinbouw - compact traktor
Gebruikt, € 5.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %